• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Han: Budućnost zapadnog Balkana u EU

Autor SRNA

Komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johanes Han ocijenio je da je situacija na zapadnom Balkanu i dalje krhka i da je trajno rješenje moguće samo u međunarodnim okvirima, odnosno unutar EU.

"Mi se, međutim, ne fiksiramo na datume pristupa. Govorimo o pristupnom procesu, a kojom brzinom zemlje napreduju zavisi od njih samih", rekao je Han za bečki "Kurir".

Kada je riječ o otporu daljem prijemu zemalja u EU, Han naglašava da je većina stanovništva zemalja članica uzdržana, zbog čega je važno te ljude uvjeriti da nova članica ne predstavlja teret ili problem, već dobitak.

Prema njegovim riječima, zemlje koje žele da pristupe EU moraju da ispune preduslove, pravni sistem mora funkcionisati, moraju biti mnogo atraktivnije kao mjesto za investicije i njihove privrede moraju, prilikom budućih prijema, biti ključni faktor.

"Zbog toga smo predložili zajedničko tržište za zapadni Balkan, sa slobodnim protokom robe i usluga, zajedničkim priznavanje sertifikata. To bi relativno lako moglo biti sprovedeno, bez mijenjanja ugovora. To bi bio prvi korak ka evropskom zajedničkom tržištu. Moglo bi se stvoriti do 80.000 /radnih mjesta/ ukidanjem formalnih prepreka", istakao je Han.

On je ocijenio da postoji ruski uticaj u regionu, posebno kada je riječ o geostrateškom razvoju, te je se s tim u vezi naveo i pristupanje Crne Gore NATO, što ne nailazi na dobar prijem u Rusiji.

"Pokušavaju stvarati određene probleme, ali to neće imati dugotrajne posljedice, jer 70 odsto investicija u region dolazi iz EU i biće ih još. Možda su u Srbiji brojni građani emotivno bliži Rusiji, ali strateški cilj Srbije je članstvo u EU i budućnost regiona je u Uniji", poručio je Han.

Kada je riječ o Turskoj, on ističe da promjena Ustava, ako bude prihvaćena od stanovništva, znači dalje unazađivanje demokratije. "Ono što je važnije je primjena. Način primjene će odlučiti o tome kako će biti konačna ocjena EU", ukazuje Han.

On kaže da ne može da se požali na poštovanje sporazuma o izbjeglicama, ali
upozorava da retorika zasjenjuje dnevni rad.

"Preporučujem našim turskim partnerima da pod hitno sprovedu `verbalno razoružanje`. Nećemo moći trajno raditi ako stalno dolaze prijetnje i neprihvatljive uvrede iz Turske, kao što su poređenja sa nacistima", naglasio je Han.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE