• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosić: Izetbegović i SNSD ruše institucije

Autor SRNA

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je da poslanici iz Saveza za promjene prisustvuju današnjoj sjednici ovog doma jer ne žele da učestvuju u produbljavanju krize u BiH.

 Bosić: Izetbegović i SNSD ruše institucije Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

  "Ovdje je u suštini riječ o rušenju institucija BiH i Dejtonskog sporazuma", rekao je Bosić novinarima nakon sjednice Proširenog kolegijuma Predstavničkog doma.

On kaže da je prije svega napadnuto Predsjedništvo BiH, tako što je bošnjački član Bakir Izetbegović napustio sjednicu te institucije, a sada je SNSD "napao Parlamentarnu skupštinu BiH, odnosno oba njena doma, jer su poslanici i delegati iz SNSD-a i DNS-a odlučili da ne dolaze na sjednice".

"SDS smatra da je rušenje Dejtonskog sporazuma udar i na Republiku Srpsku i da rušenje dejtonskih institucija nije u interesu ni srpskog naroda ni Republike Srpske. Ovo što radi /predsjednik Republike Srpske/ Milorad Dodik je čisti politički avanturizam", smatra Bosić.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu doći do razumnih odluka makar delegata i poslanika u parlamentu BiH jer se tu brane interesi onih koji su glasali za poslanike koji sve vrijeme uredno primaju sve prinadležnosti.

"Što se tiče glasanja, mi ćemo glasati po našem nahođenju i u interesu Republike Srpske i BiH, kao i običnih ljudi, ali nećemo glasati za akcize, koje bi trebalo da dođu u parlamentarnu proceduru jer SDS i niko iz ove stranke nije učestvovao u razgovorima o akcizama. To su radile vlade Republike Srpske i Federacije BiH", rekao je Bosić.

Ukoliko entitetske vlade žele da akcize prođu, kaže Bosić, poslanici SNSD-a i DNS-a morali bi da se vrate u oba doma parlamenta BiH i da glasaju, a SDS to neće podržati.

On je podsjetio da je uslov SDS-a za prihvatanje akciza bio da se dio prihoda od akciza preusmjeri u takozvani "plavi dizel", odnosno u podršku poljoprivrednicima u BiH.

"To je bio dogovor, ali taj dogovor je izigran i mi nemamo nikakvu obavezu ni namjeru da takav dogovor podržimo", naveo je Bosić.

On je rekao da SDS ne zna koji su uslovi MMF-a jer nije učestvovao u pregovorima o stend-baj aranžmanu, te da bi Izmjene i dopune zakona o akcizama trebalo da se uskoro nađu na dnevnom redu Savjeta ministara BiH.

Odgovarajući na pitanje o parlamentarnoj većini u BiH, Bosić je rekao da u ovom trenutku ne vidi spremnost ključnih političkih faktora da se resetuje ova situacija i uskoro dovede u normalu.

On smatra da bi "nova kriza u BiH mogla da dobije ime izborni zakon BiH".

Košarac: SDS se ponaša poltronski

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da SDS vodi politiku urušavanja institucija Republike Srpske i poltronstva prema lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

"SNSD i dalje zastupa jasan stav, a to je da nećemo prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma sve dok im predsjedava Šefik DŽaferović /SDA/, koga prati njegova ratna hipoteka. DŽaferović ne može da predstavlja nas iz SNSD-a, jer ne želimo da vrijeđamo emocije mnogih naših ljudi koji su u proteklom ratu imali veoma tragične posljedice", rekao je Košarac novinarima.

On je ocijenio da SDS ima poltronski stav prema onima koji su ih izabrali da vrše vlast na nivou BiH, odnosno Bakiru Izetbegoviću.

"Građani Republike Srpske nisu izabrali SDS da vrši vlast u institucijama BiH. SDS je izabrao Izetbegović i to nije, kako kaže Mirko Šarović /SDS/, 'briselska', već 'Bakirova koalicija", rekao je Košarac, reagujući na današnje optužbe zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića /SDS/ da "SNSD i DNS rade na rušenju dejtonskih institucija i institucija Republike Srpske".

Prema njegovim riječima, SDS ne poštuje ni institucije Republike Srpske ni zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, kao ni porodice srpskih žrtava, zarobljenih, logoraša u Republici Srpskoj.

On je u pitanje doveo i Bosićev politički kredibilitet zbog niza izbornih poraza, a posebno je upozorio na brojne kontakte Bosića sa stranim ambasadama u BiH gdje, kako kaže, ruši institucije Srpske, uključujući i njen Javni RTV servis.

Košarac je kritike uputio i Šaroviću, za koga smatra da svoju politiku vodi na poltronski i sraman način, jer je, govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, želio da pokaže da nema komunikaciju sa Vladom Republike Srpske.

"Nema veće sramote za bilo kog Srbina u zajedničkim institucijama BiH od toga da nema komunikaciju sa institucijama Srpske. Šarović je poslao poruku Izetbegoviću i onim koji su ga izabrali da sjedi u Savjetu ministara, da on nema nikakvih dodirnih tačaka sa institucijama Republike Srpske", naglasio je Košarac i poručio da su institucije Republike Srpske jedine koje funkcionišu u BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE