• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za vođe Herceg-Bosne traže 220 godina zatvora

Autor SRNA

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od Žalbenog vijeća da šestorici bivših visokih funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne i Hrvatskog vijeća odbrane izrekne dvostruko veće kazne.


Prvostepenom presudom iz 2013. godine Haški tribunal osudio je Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića na ukupno 111 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija od 1992. do 1994. godine u BiH.

Predstavnici Tužilaštva su na današnjoj završnoj sjednici Žalbenog vijeća rekli da visina kazni koje je prvostepeno vijeće izreklo optuženima ne odgovara težini njihovih zločina i da predstavlja zloupotrebu diskrecionog prava raspravnog vijeća.

Tužioci su naveli da su zločini nad Bošnjacima po obimu bili masovni, da je više desetina hiljada ljudi premješteno iz svojih domova i protjerano, da je više hiljada zatočeno i držano u teškim uslovima, da su slani na prisilni rad, pri čemu su neki izgubili život.

"Bilo je silovanja, razarane su džamije i kuće, pljačkana bošnjačka imovina", rekla je tužilac Barbara Goj.

Suđenje u ovom slučaju počelo je 26. aprila 2006. godine, a prvostepena presuda im je izrečena 29. maja 2013. godine. Prvostepenom presudom nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Izricanje presude Žalbenog vijeća očekuje se u novembru.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE