• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Možemo pričati o akcizama sa SDS

Autor SRNA

Predsjednik SNSD sugerisao da bi ova stranka mogla razgovarati sa SDS o (ne)usvajanju Zakona o akcizama.

  Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da poslanici ove stranke, iz već poznatog razloga, neće prisustvovati hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, 5. aprila, na kojoj bi trebalo da se razmatraju izmjene Zakona o akcizama.

"Vidjećemo na koji način će se ta situacija odvijati. Želimo da vidimo odgovornost onih koji su preuzeli obaveze. Znamo da imaju ozbiljne razgovore sa strancima i do mene je došla priča da bi SDS glasao kada bi i SNSD ušao i glasao. Za razliku od njih, mi ne moramo nikome davati nikakva obećanja, ali ako misle da je to tako potrebno mogli bismo da razgovaramo", istakao je Dodik i dodao da ne mora on da saziva sastanak, već da mogu i oni.

On je dodao da se opirao priči u vezi sa zajedničkom izjavom političkih lidera u BiH o preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja EU, te da je Srpska tražila da se ta izjava modifikuje.

Dodik je podsjetio da je tek nakon modifikacije, koja je podrazumijevala da se jasno odredi odgovornost različitih nivoa vlasti u BiH, Srpska ušla u proces potpisivanja izjave.

"Neki su na tome pravili politike, a sada izbjegavaju da provedu ono što su sami inicirali. Savez za promjene je sam inicirao tako nešto, sada izbjegava da izvrši svoj dio obaveza iz nekog kalkulantskog razloga", ocijenio je Dodik.

Lider SNSD-a je ponovio da je Republika Srpska ozbiljna kada preuzima obavezu, iako to nekada nije lako, ali je uradila sve teške stvari koje su bile u vezi sa MMF-om - od Zakona o radu, Zakona o bankama, te reformama koje se čine.

Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske, rekao je novinarima u Trnu da je i u ovom trenutku Srpska jedini nivo vlasti koji je ispunio sve obaveze koje se odnose na MMF i nema nijedne koja bi mogla da se adresira institicijama Srpske.

"S druge strane, FBiH ima problema u vezi sa detaljnom provjerom poslovanja koja treba da se izvrši u 'BH Telekomu', 'Eronetu' i još nekim mjestima. Ima mnogo stvari koje su olako preuzeli, a u suštini nisu uradili. Najveći problem predstavlja zajednički nivo BiH", smatra Dodik.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici zakazanoj za srijedu, 5. aprila, trebalo bi da se izjasni o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku seta zakona čije je usvajanje uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMf-om - prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspođeli prihoda po hitnom postupku, te zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Izmjenama zakona o akcizama povećavaju se akcize na gorivo za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju puteva

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE