• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vigemark i EU su za povećanje akciza

Autor SRNA

Vigemark bez uvijanja rekao da se od političara u BiH očekuje da usvoje zakone o akcizama i bankarstvu

  Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da se od izabranih predstavnika BiH očekuje da nastave sa naporima da se iznađe put koji će podržati većina u oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usvajanje zakona o akcizama i bankarstvu.

Vigemark je istakao da su ova dva zakona važni elementi Reformske agende i da predstavljaju uslove za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i finansiranje velikih infrastrukturnih projekata širom BiH sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i drugih financijskih institucija.

"Ovi programi će, u svakom slučaju, biti nastavljeni i uključuju mnogo drugih pozitivnih koraka za poboljšanje ekonomskih i socijalnih prilika u cijeloj zemlji", naveo je u Vigemark u saopštenju.

Prema njegovim riječima, povećanje akciza potrebno je da bi se smanjilo vrijeme transporta, te omogućilo proizvođačima iz BiH da svoje proizvode pravovremeno plasiraju na međunarodna tržišta.

"Time će se zauzvrat kreirati više radnih mjesta, uključujući putem izgradnje auto-puteva, te poboljšati usluge i privući prijeko potrebne investicije. Sve će ovo biti odgođeno ako predloženo zakonodavstvo ne bude usvojeno što je prije moguće", dodao je Vigemark.

Šef Delegacije EU poručio je da je sada vrijeme da izabrani predstavnici u BiH zauzmu stav u korist radnih mjesta i razvoja.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na zasjedanju u srijedu nije prihvatio zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku zakona o akcizama i Agenciji za osiguranje depozita koji predstavljaju uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om i uputio ih je u redovnu parlamentarnu proceduru.

Izmjenama i dopunama zakona o akcizama predviđa se povećanje cijena goriva od 15 feninga po litru, a ova sredstva bila bi izdvajana namjenski za izgradnju puteva i auto-puteva

Tagovi

EU

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

Posto svi znamo da nam oni samo najbolje zele.....

vetgo

Pitajte "gospodu"da li bi trebalo povecati plate ovoj bijedi koja radi za 200 e pa nam povecavaju cijene goriva izgrade auto put nasim parama pa ga onda masno naplacuju a ujedno "svrnu" koji milion takav ulazak u EU nam netreba ja sam protiv ulaska u EU pod ovakvim uslovima

MONDO REPORTAŽE