• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komarica: RS znači da ne postoje drugi narodi

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Biskup banjalučki Franjo Komarica dao je veliki uskršnji intervju agenciji Anadolija u kojem je, između ostalog, iznio i neke, za mnoge problematične, političke stavove.

 Komarica intervju entiteti Republika Srpska Izvor: Denis Zuberi/Anadolija

Iako predstavnici katoličke crkve u BiH u posljednje vrijeme izbjegavaju priču o politici, Komarica se obrušio na sadašnje uređenje BiH. Podsjetimo, biskupi u BiH su prije više od deset godina iznijeli čak i prijedlog ustavno-pravnog uređenja BiH sa četiri regije. U intervjuu za Anadoliju Komarica govori da Hrvatima ne treba entitet, ako će on biti kao Republika Srpska.

"Nije mi dovoljno poznato šta to znači entitet. Ako je entitet i hrvatski sličan entitetu RS ili sada Federaciji BiH, onda šta će nam to. Entitet RS znači da nema, ne postoje drugi narodi, članovi druge partije nego samo moje, jer sam ja gospodin Bog ovdje u ovom entitetu. Kakva je to onda država? Kakva je to lakrdija od države? To će biti samo strašna sramota za Hrvate i tobože taj hrvatski entitet, ako je to isto. Ovdje bez uvažavanja temeljnih ljudskih prava, odnosno ljudskog dostojanstva i prava svakog čovjeka na vlastiti identitet i na sva osnovna ljudska prava i slobode među kojima je takođe pravo na rodno mjesto, nema države. To je apsurdna država. Takve države, koliko ja znam, nema nigdje u Evropi. To i jeste bolno. Pustimo entitete i neentitete", naveo je Komarica.

Biskup banjalučki poručuje političarima: hajdemo izgrađivati, hajdemo praviti put, akcijama, jednu kuću, drugu, ovu zemlju.

"Ali, ako ja kao Hrvat hoću da samo hrvatujem i onda ne znam ni za koga ko nije Hrvat i to moje stranke, onda ne trebam ja takvog Hrvata. Ja se moram stiditi takvog hrvatstva. Jednako tako, ako ja Srbin ne mogu kraj sebe izdržati nesrbina, odnosno i člana neke druge partije, onda kakav sam ja to čovjek? Ako ja kao Bošnjak ili ne znam ko, jednako tako ne postupam sa drugima, to je urušavanje onoga najvrednijega što mi imamo u čovjeku, a to je njegovo ljudsko dostojanstvo, njegova obaveza da afirmiše ono najvrednije u sebi", naveo je Komarica.

Još iz INFO

Komentari 11

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Desa

Nezna on kako mi zivimo u federaciji djecu saljemo sto dalje odavde nikakva pravo nemamo

Mix

Da ista zna ne bi se oglasavso u ove vrlike dane. A da ne pricam o ostalim njihovim zupnicima i svecenicima necete objaviti.

xy

Lakrdija je sve sto je izgovorilo to tzv svesteno lice. Najvise je uvrijedio upravo Hrvate. Svaki posteni katolik ili hrvat u RS moze da se osjeca sigurno kao i ostali normalni i posteni gradjani bez obzira na vjeroispivijest i narodnost. Naravno ovakve izjave biskupa banjaluckog nece doprinijeti boljem suzivotu ni u jednoj drzavi pa ni u entitetu RS. Da su svi mislili i osjecali kao Srbi, rata ne bi ni bilo. I sada neka nas ostave da zivimo u miru, nek prestanu da siju mrznju i netrpeljivost i tamo gdje je nema. Tako mi je svejedno ko je i kako se zove ako je neko dobar covjek, a ako je los isto mi je svejedno kom narodu pripada.

Mix

@xy 👏

Jordan

Komarice pogledaj malo u svoje dvoriste a REPUBLIKU SRPSKU ostavi na miru ako ti se ne svidja vozi u lijepu tvoju pa tamo popuj

MONDO REPORTAŽE