• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandija "kreativna": Mladić u avionu - ako je u Srbiji

"Najbolji dokaz saradnje (Srbije sa Hagom) bila bi situacija - Ratko Mladić u avionu za Hag... osim ako on nije u Srbiji", kaže holandski ministar.

 Holandija "kreativna": Mladić u avionu - ako je u Srbiji Izvor: MONDO

Holandski ministar inostranih poslova Maksim Verhagen obećao je da će njegova zemlja biti "kreativna" u traženju načina da podrži reformiste u Srbiji.

Međutim, on je ponovio da Holandija insistira da Beograd mora u potpunosti sarađivati sa Haškim tribunalom pre nego što sa Evropskom unijom potpiše sporazum o bližim odnosima.

"Ja sam rekao kolegama da sam spreman da razmišljam kreativno o načinima podrške proevropskih snaga u Srbiji, ali sam im takođe rekao da se o uslovima (za potpisivanje sporazuma sa EU) ne može pregovarati", izjavio je holandski ministar, preneo je Rojters.

Verhagen je dodao da će tužilac Tribunala Serž Bramerc i EU odlučiti šta predstavlja punu saradnju. "U tom smislu, najbolji dokaz saradnje bila bi, na primer, situacija u kojoj se Ratko Mladić nalazi u avionu za Hag... osim, naravno, ako on nije u Srbiji pa tako onda srpska vlada čini sve ali ne može da ga pošalje tamo", rekao je prvi holandski diplomata.

Verhagen je prošlog decembra rekao da će blokirati potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ukoliko general Ratko Mladić ne bude izručen Hagu, podsetio je Rojters.

Sada je, međutim, prema oceni Rojtersa, Varhagen promenio formulaciju i posle sastanka na Brdu kod Kranja rekao novinarima da bi izručenje Mladića bilo najbolji dokaz za saradnju Beograda, ali je priznao da Srbija to ne može učiniti ukoliko bivši zapovednik Vojske Republike Srpske nije na njenoj teritoriji.

Diplomati u EU navode da su Verhagen i njegov belgijski kolega Karel de Guht pod snažnim pritiskom kolega u Uniji da odstupe od svog tvrdog stava, a šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn rekao je da je zvanični Amsterdam nagovestio političku volju da učini takav potez, naveo je Rojters.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE