• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguće obnavljanje pregovora o Kosovu?

Vuk Jeremić kaže da bi odlukom Međunarodnog suda pravde u korist Srbije bilo moguće obnavljanje pregovora o Kosovu.

 Moguće obnavljanje pregovora o Kosovu? Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije izrazio je uverenje da bi odlukom Međunarodnog suda pravde da je prekršeno međunarodno pravo u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, u međunarodnoj zajednici preovladao racionalan stav i bilo bi moguće obnavljanje pregovora.

Šef srpske diplomatije izjavio je da je važno da za stav Srbije da je pravo prekršeno u slučaju jednostrane nezavisnosti Kosova dobijemo većinu i da je cilj da u septembru na Generalnoj skupštini UN inicijativa da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde dobije većinu.

"Možemo biti umereni optimisti da će inicijativa Srbije u septembru u Generalnoj skupštini UN dobiti većinsku podršku, uprkos onome što su predstavnici privremenih institucija u Prištini tvrdili da će nezavisnost 'ubrzo priznati sto država' ", rekao je Jeremić u intervjuu za "Politiku".

"Glavna ideja onih koji podržavaju nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova jeste da se velikim brojem priznanja pokrije realnost koja je nepobitna - da je prekršeno međunarodno pravo", rekao je Jeremić.

Na pitanje šta bi Srbija dobila eventualnom odlukom Međunarodnog suda pravde da je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo, ministar spoljnih poslova je odgovorio da bismo dobili "kredibilnu potvrdu našeg stava da je došlo do kršenja međunarodnog prava, što bi učvrstilo našu poziciju u nastavku diplomatske borbe".

"Kad se ispostavi da jednostrano proglašenje nezavisnosti nije dovelo do potvrde suvereniteta takozvane države Kosovo, verujem da će u međunarodnoj zajednici prevladati racionalan stav i da ćemo se vratiti za pregovarački sto", rekao je Jeremić.

On je rekao da je pravna procedura za podnošenje tužbi protiv pojedinačnih država koje su priznale nezavisnost Kosova izuzetno složena jer prvo zahteva prihvatanje nadležnosti suda.

"Odluku o prihvatanju te nadležnosti može da donese samo skupština, a mi trenutno nemamo skupštinu. To je samo jedan od elemenata složenosti ovog pitanja", objasnio je on.

"Mislim da je najpragmatičnije da se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde, jer ono ima jako političko dejstvo - ne samo da nas dublje uvodi na teren međunarodnog prava, gde mi mislimo da imamo veoma jake argumente, već i za efekat ima smanjivanje broja onih koji su spremni da priznaju nelegalnu nezavisnost", objasnio je Jeremić.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE