• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišić: Neviđeni pristisci uoči protesta

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Radnici Republike Srpske izaći će sutra na mirnu protestnu šetnju, na kraju koje će protestantima biti poslužen pasulj, a poruka ovog skupa je „opasuljite se“.

 Ranka Mišić o protestima radnika u Banjaluci Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Na šetnji se očekuje učešće između 1.500 i 2.000 radnika , a predsjednica Saveza sindikataa RS (SSRS) Ranka Mišić je ocijenila da se, kao nikada ranije, uoči ovih protesta na njih vrše pritisci.

U tom smislu je izdvojila zahtjev Policijske uprave Banjaluka da im uplate 3.080 KM za angažovanje 77 policajaca na obezbjeđivanju ovog skupa.

Mišić je odgovorila i na ponudu Socijalističke partije i njihovog lidera Petra Đokića da će im oni platiti ovaj trošak, uz poruku da „radnici RS sami plaćaju svoje račune“.

"Nadamo se da će doći vrijeme da svako plati račun u svoje ime i za svoje djela. Pozivam Socijalističku partiju da smijene svog ministra rada jer njegovo djelovanje ne odgovara onome što je SP poručio radnicima RS. Novi zakon koji je antiradnički je bio djelo tog ministra, pa neka njegovom smjenom pokažu da su istinski zastupnici radnika", poručila je Mišić.

Ona je kazala da je zahtjev iz policijske uprave da sindikat plati obezjeđenje skupa doživjela i kao pritisak na nju lično i pokazatelj da joj „nisu zaboravili“ dan kada je organizovala proteste uoči donošenja novog Zakona u radu u Narodnoj skupštini RS, a kada ju je skupštinsko obezbjeđenje iznijelo iz sale.

"Ove godine su neviđeni pritisci. Ranije je to bilo suptilinije. Svih ovih11,5 godina nastojala sam da šaljem poruku bez emocija. Moram priznati, kao čovjek i sindikalka, prvi put sam osjetila strašnu zabrinutost i bijes. Policija je tražila da dodatno platimo po 40 KM za policajca koji će nadgledati dok organizator bude postavljala i uklanjala saobraćajne znakove", istakla je Mišić.

Izbori

Mišić je, komentarišući izbore koji će biti održani u julu, istakla da to u ovom trenutku nije u fokusu njenog interesovanja.

 Ona je podvukla da će sutrašnji protesti biti mirni, da će krenuti iz centra Banjaluke, sa Trga Krajine, nastaviti se pored zgrada Narodne skupštine RS i Vlade RS, te završiti u parku „Mladen Stojanović“ gdje će radnicima biti pročitan provamajski proglas i poslužen pasulj.

"Proslavićemo uz porciju solo pasulja sa jasnom porukom „opasuljite se“ onima koji slave, jer oni koji bi trebalo da slave to ne mogu zbog njih", istakla je Mišić.

Ona je kazala da Sindikat uprave RS neće učestvovati u ovim protestima, te da su dali objašnjenje da „nemaju razloga za to“, dok je predsjednik Sindikata prosvjete RS Dragan Gnjatić kazao da će oni dati svoj doprinos.

Pravnik SSRS Goran Stanković je najavio da će SSRS svim pravnim sredstvima osporavati rješenje koje im je dostavila policija.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Osjetila si ti da ti se nakon 11,5 god izmice fotelja. To tebe boli a ne radnicka muka. Opasuljila si se ti i te kako dobro skupa sa ovom vlasti

MONDO REPORTAŽE