• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priprema se formiranje Bezbednosnih snaga Kosova

Kfor je počeo pripreme za formiranje Bezbednosnih snaga Kosova, piše prištinski dnevnik "Kosova Sot".

 Priprema se formiranje Bezbednosnih snaga Kosova Izvor: MONDO

Kfor to čini u saradnji sa Kosovskim zaštitnim korpusom (KZK) i Međunarodnom civilnom kancelarijom.

"Odluka predsednika SAD-a Džordža Buša o podršci u naoružanju Bezbednosnih snaga Kosova olakšala je rad, jer će potrebnih 20 miliona evra dati SAD", piše list, koji navodi da poseduje predlog plana Kfora u vezi sa formiranjem Bezbednosnih snaga Kosova.

Kako piše, obuka i naoružanje jednog predstavnika tih bezbednosnih snaga će, prema planu, koštati oko osam hiljada evra, uključujući njegovu platu.

Plan predviđa da Bezbednosne snage Kosova nemaju teško naoružanje i da budu u skladu sa zahtevima NATO-a koji se odnose na vojske zemalja pre njihovog učlanjenja u Alijansu.

"Plan, u skladu sa predlogom Martija Ahtisarija, predviđa da Bezbednosne snage Kosova imaju 2.500 aktivnih vojnika i 800 rezervista, od 19 do 35 godina", piše "Kosova Sot".

Kako se dodaje, 50 eksperata NATO-a stići će na Kosovo krajem maja ili početkom juna, kada će početi prijem i obuka pripadnika bezbednosnih snaga.

Portparol KZK-a Enver Dugoli potvrdio je da KZK blisko sarađuje sa ekspertima NATO-a u fazi priprema za formiranje Bezbednosnih snaga Kosova. "Formirane su zajedničke radne grupe i rad se odvija uspešno", rekao je Dugoli.

Neimenovani izvori u KZK-u rekli su da je sadašnji komandant KZK-a, general Sulejman Selimi, odlučio da ne bude na čelu Bezbednosnih snaga, dok je Dugoli rekao da nema informacija o tome.

Portparol međunarodnog predstavnika za Kosovo Pitera Fejta, Endi Mek Gafi, rekao je da u tehničkom aspketu NATO vodi formiranje Bezbednosnih snaga Kosova.

Bezbednosne snage Kosova predviđaju se Ahtisarijevom planom i biće profesionalne i multietničke, rekao je Mek Gafi.

On je dodao da je uloga Međunarodne civilne kancelarije da osigura da se i po ovom pitanju poštuju načela Ahtisarijevog plana.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE