• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"VRS je odigrala časnu ulogu i odbranila slobodu''

Autori SRNA Autori Agencije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je danas da je za opstanak srpskog naroda u BiH uslov postojanje Republike Srpske, u čijoj je odbrani njena vojska odigrala časnu ulogu.

Obraćajući se na svećanosti obilježavanja 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH u kasarni "Kozara", Ivanić je izrazio zahvalnost za 220.000 ljudi koji su tokom rata prošli kroz Vojsku Republike Srpske, a posebno za 23.184 njena pripadnika koji su svoje živote ugradili u temelje Srpske. 

On je podsjetio da je prije 25 godina, u uslovima velikog političkog haosa, formirana Vojska Republike Srpske, te da je ona časno odigrala svoju ulogu štiteći srpski narod na ovim prostorima.

"Trebalo je u tim vremenima imati hrabrosti i odlučnost i stvoriti uslove da se brani srpski narod, da ne izgine, te da, nakon formiranja Vojske Republike Srpske, ojačaju postojeće političke institucije koje je tada srpski narod imao", rekao je Ivanić.

On naglasio da u BiH ima još mnogo izazova, te da je potrebno mnogo spremnosti na kompromis da bi se došlo do zajedničkog rješenja, jer je to jedini način da se ovdje živi, gradi i stvara.

Ivanić je podsjetio da neko ko predstavlja srpski narod u institucijama BiH mora da bude spreman da žestoko brani elementarno dostojanstvo i identitet srpskog naroda na ovim prostorima.

On je čestitao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka pozdravljajući pripadnike puka tradicionalnim srpskim pozdravom "Pomoz Bog junaci!".

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske podsjetio danas je da je VRS formirana u veoma teška vremena sa ciljem da se odbrani sloboda Srba na ovim prostorima.

"Sloboda i opstanak Republike Srpske su nam prioritet" rekao je Dodik na obilježavanju 12. godišnjice osnivanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i 25. godišnjice formiranja Vojske Republike Srpske.

Dodik je rekao da su prioriteti Srpske sloboda i opstanak.

Govoreći o formiranju Vojske Republike Srpske, Dodik je između ostalog rekao da su Srbi stradali kada nisu imali vojsku i državu.

"Zato u osnovi formiranja VRS jeste bilo da se spriječi stradanje našeg naroda u tim teškim vremenima", rekao je Dodik.

Komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, brigador Nedeljko Kopuz poručio je da je 12. maja 1992. godine donesena istorijska odluka o formiranju Vojske Republike Srpske.

"Srpski narod se organizovao i formirao svoju vojsku i ovo je bila odluka od istorijskog značaja, da se odbrani životni prostor, vjekovna ognjišta i sloboda Srba", rekao je Kopuz.

On je istakao da su, uprkos svim ratnim teškoćama, srpski borci bili ispunjeni patriotizmom, slobodarskom tradicijom i nesebičnom hrabrošću i odlučnošću da odbrane srpski narod.

Kopuz je podsjetio da još nisu pronađeni posmrtni ostaci svih nestalih boraca i civila u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE