• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijen zahtjev za obnovu postupka protiv Đukića

Autor SRNA

Milorad Ivošević, šef tima odbrane generala Vojske RS Novaka Đukića, izjavio je danas da je Sud BiH odbacio kao neosnovan zahtjev tima odbrane za obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija", ali da će odbrana uložiti žalbu.

 Novak Đukić odbijen zahtjev za obnovu postupka Izvor: Brankica Spasenić/mondo.ba
Izvor: Brankica Spasenić/mondo.ba


"Ovakvo rješenje Suda BiH predstavlja prepisanu presudu Apelacionog vijeća Suda BiH od 6. aprila 2010. godine, kojom je odbio žalbu Novaka Đukića na prvostepenu odluku u kojoj je osuđen na 25 godina zatvora", istakao je Ivošević, koji je rekao da je rješenje dobio sinoć.

On je pojasnio da Sud BiH nije dao nikakvo drugo objašnjenje u pogledu svih okolnosti, već je samo zaključio da su stanje i činjenice utvrđene u prvostepenom postupku i da za njih ne postoji "nijedna druga istina", osim istine vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića i istine koju je utvrdio prvostepeni Sud.

Ivošević najavljuje da će Tim odbrane generala Đukića uložiti žalbu na ovakvo rješenje Suda BiH i tražiti da se u postupku provjere navodi tima odbrane, jer je u krajnjem slučaju pravo svakog čovjeka, optuženog ili osuđenog lica, da se utvrdi istina.


Prema njegovim riječima, veoma je indikativno to što Sud BiH ovakvu odluku donosi upravo par dana prije godišnjice od ovog tragičnog događaja.

"To nije slučajno jer oni žele na ovaj način da podstaknu roditelje i rodbinu unesrećene djece da žive u lažnom uvjerenju i lažnoj istini da je to počinjeno na način kako je to Sud utvrdio", rekao je Ivošević, ističući da je to veoma loša poruka, ali da će se kad-tad utvrditi materijalna istina.

Ivošević je rekao da je osnova za ovakvu odluku Suda BiH iskaz Zečevića, koji je na prvi pogled svakom bio deplasiran i u toku postupka je iskazana sumnja u vjerodostojnost.

Ivošević je istakao da je tim odbrane izvršio empirijskim metodama utvrđene opite koji su nedvosmisleno pokazali da Zečević ni u jednom parametru svojih zaključivanja nije dao tačne podatke Sudu.

"Sud BiH u daljem obrazloženju kaže da ponuđeni dokazi odbrane ne predstavljaju nove činjenice", kaže Ivošević.

On dodaje da je neshvatljivo da za taj Sud nije novo to što je naučno i egzaktno utvrđeno da se ne radi o ispaljivanju granate kalibra 130 milimetara, već da se radi o terorističkom aktu za koje u trenutku vođenja postupka niko nije mogao znati da postoji.

"Za Sud ništa ne znači da u novim činjenicama nema nijednog segmenta od navoda vještaka Berka Zečevića koji bi bio potvrđen u tom egzaktnom nalazu", rekao je Ivošević.

On je upitao kakvo je to vještačenje "objektivnog vještaka" Berka Zečevića, koji nakon vještačenja izjavljuje "Dnevnom avazu" da će se do kraja života boriti da se utvrdi da su to počinile snage VRS.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Odbrana generala Đukića podnijela je zahtjev Sudu BiH za obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" zbog novih dokaza do kojih je došla.

Na vojnom poligonu u Nikincima 4. septembra 2014. godine je održana rekonstrukcija događaja poznatog kao "Tuzlanska kapija", koji se desio u Tuzli 25. maja 1995 godine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Mozda je i sam Berko umjesan u ovaj zlocin. Svakako jes vise od generala Djukica. Opste poznato da ovaj zlocin Srbi nisu pocinili. Bez obzira na sve mora se pronaci pravi pocinilac. Mnogo su zla nanijeli sami svom narodu samo da bi ocrnili Srbe.

MONDO REPORTAŽE