• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borenović: Svaki novi protesti trajaće mnogo duže

Autori mondo.ba Autori Žarko Marković

Lider PDP-a za MONDO: Ako vladajući odbiju dnevni red na sjednici posvećenoj inicijativi za opoziv Vlade Srpske, imamo rezervni plan. Pružili smo ruku svima. Ne isključujem mogućnost novih protesta. Prihvatio bih mandat od Dodika.

 Branislav Borenović intervju za MONDO Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović nije siguran da će na sjednici Narodne skupštine Srpske u srijedu opozicija imati 42 glasa dovoljna da njihova incijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske uopšte bude stavljena na dnevni red.

Ali, naglašava da to u ovom momentu nije previše ni bitno jer opozicionari, kako tvrdi, imaju spreman rezervni plan kojim će dokument od 200 strana koji su pripremili za ovu sjednicu, ipak morati da se razmatra u parlamentu. Još ne želi da otkriva o čemu se radi, ali naglašava da će za realizaciju tog plana biti potrebno nekoliko dodatnih sedmica. Istovremeno, ističe da će opozicija do kraja insistirati na parlamentarnom odgovoru na, kako tvrdi, teško stanje u kojem se nalazi Republika Srpska, ali dodaje da, ako taj odgovor ne da rezultate, ne isključuje mogućnost novog javnog manifestovanja nezadovoljstva građana kroz ulične proteste.

"Svaki budući protesti će trajati mnogo duže i imaće samo jedan jedini cilj – promjenu vlasti u Republici Srpskoj“, kaže Borenović u intervjuu za MONDO.

Priznaćete da je neozbiljno upuštati se u avanturu zvanu smjena Vlade, ako nemate 42 ruke u parlamentu?

Ovo je odgovorno ponašanje opozicije koja, umjesto da stalno priča, radi ono što je parlamentarno jedino moguće. U momentu koji je kritičan za Srpsku izlazimo sa jasnim argumentima i inicijativom. S razlogom idemo u parlament sa ozbiljnim dokumentom. Hoćemo da otvorimo raspravu i ukažemo na činjenicu da je krajnje vrijeme za promjenu Vlade. Ovu inicijativu omalovažavaju ljudi poput Milorada Dodika, ali u pitanju je logičan potez i odgovor na stanje u kojem se RS nalazi. Vidjećemo da li će inicijativa dobiti podršku, ali u svakom slučaju, mi nudimo dokument koji može da bude dobar početak za neku novu Vladu. Vidimo da sadašnju Vladu kritikuje ne samo opozicija, već i pojedinci iz vladajuće koalicije.

Ivanić pobjeđuje u svim trkama

Ko iz opozicije može da pobijedi u trci za predsjednika? Da li je to Mladen Ivanić? Ivanić ima najbolji rejting od svih političara u RS. On će bez problema pobijediti u bilo kojoj trci, za predsjednika ili člana Predsjedništva. Potreban nam je i u Predsjedništvu da čuva političku dimenziju i okvir koji je sam stvorio tokom mandata. Postoje i oni koji razmišljaju da se kandiduje za predsjednika RS. I sam Ivanić o tome mora da razmisli.

Govorite da vam je prioritet Srpska. Ako je tako, onda je trka za predsjednika ključna jer ko bude imao predsjednika, formiraće i novu Vladu.

Naravno da nam je najbitnija Republika Srpska. Pobjeda u predsjedničkoj trci jeste ključ. Ali pristalica sam stava da mi Vladu formiramo i prije izbora.

To opet ne garantuje da ćete imati dovoljno ruku u parlamentu, što daje vladajućima za pravo da govore da ste inicijativu pokrenuli tek radi reda, da se vidi da i opozicija nešto radi.

To govore oni koji nisu pročitali dokument, neozbiljni ljudi, avanturisti i oni koji politiku posmatraju na trivijalan način. To govori Dodik koji nas je doveo u ovakvo stanje, uništio RS u ekonomskom i moralnom smislu.

Ali, ako već idete u taj proces, zašto niste obezbijedili većinu? Kada je Dodik rušio kabinet Pere Bukejlovića, u parlamentu je incijativu pokrenuo tek kada je bio siguran da ima većinu.

Ako hoćete da pokrenete proces promjene Vlade, morate da pokrenete određne incijative. Vidimo da se sada dobro ustalasalo i da u vladajućoj koaliciji vri. Ubijeđen da sam da neće moći da izbjegnu raspravu o ovom dokumentu. Čak i ako ne bude izglasan dnevni red, imamo varijantu koja nam daje mogućnost da ovaj dokument bude razmatran. To će potrajati nekoliko sedmica duže, ali ovih 200 strana će biti u proceduri. Vlast ne može da izbjegne raspravu o stanju u Srpskoj.

Incijativu pokrećete godinu dana nakon protesta na kojima je opozicija iznijela brojne zahtjeve od kojih nijedan nije ispunjen. Šta se promijenilo u Srpskoj u posljednjih godinu dana pa mislite da ovakva incijativa može da prođe?

Stanje je lošije, ekonomija je u lošijem stanju, javna preduzeća su devastirana, a dug povećan. Stanje u zdravstvenom sektoru i Fondu PIO alarmantnije je nego prije godinu dana...

Govorim o političkom ambijentu. Šta se promijenilo pa je danas lakše smijeniti Vladu nego prije godinu dana? U međuvremenu ste izgubili lokalne izbore.

To su bili sve, samo ne lokalni izbori. Vlast je koristila sve izvore da se održi na vlasti. Potrošeni su svi resursi, a to je bila neviđena politička borba u kojoj je najmanje bilo lokalnih tema. Što se PDP-a tiče, moram reći da smo imali jedan od boljih rezultata, 63.000 glasova, ali kao dio opozicije nismo imali zadovoljavajući rezultat.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Dakle, građani nisu prepoznali vašu politiku pa i poruke sa protesta?

Moramo biti svjesni naših grešaka, moramo više raditi da naše politike približimo građanima da oni pokažu hrabrost sa protesta i na danu izbora. Znamo da su izborni procesi u BiH problematični i kompleksni i da je teško sačuvati rezultat, ali to nas ne opravdava. Protesti su bili manifestacija demokratije i hrabrosti građana, ali su pokazali i da je vlast spremna ići ćak i na sukobe. Bilo kakva pomisao na godišnjicu protesta proizvela je histeričnu reakciju Milorada Dodika koja je pokazala da je on spreman čak i na nasilje i fizičko razračunavanje sa političkim neistomišljenicima.
Sada nudimo parlamentarni odgovor. Ako taj odgovor ne da efekte, ne isključujem mogućnost još većeg manifestovanja nezadovoljstva u RS i kroz proteste građana. Svaki budući protesti će trajati mnogo duže i imaće svoj jedini cilj, a to je da se promijeni vlast.

Kad god opozicionari pričaju o protestima, iz vladajućih krugova stižu komentare da se instruisani od stranaca, Soroša i slično. Da li je na Balkanu moguće organizovati proteste bez upliva sa strane?

Imali smo takve prije godinu dana. Znam to jer sam bio jedan od tri ključna čovjeka koji su organizovali taj miting bez ijednog dinara ili bilo kakve podrške sa bilo čije strane i uz veliki otpor medija, pa čak i onih iz bratske Srbije. A bili smo pod užasnim pritiskom. Vjerujte, dan pred proteste, Mladen Bosić, Dragan Čavić i ja smo se našli na jednom sastanku i kad smo sjeli, pola sata niko riječ nije progovorio. Takav pritisak je stvoren da smo bili šokirani koliko je režim u strahu.

I niste ništa postigli.

Napravili smo grešku što smo imali proteste i manifestovali našu snagu, a da nismo uspjeli da ispunimo naše zahtjeve. Dozvolili smo da RTRS bude mnogo gori nego prije godinu dana, nismo do kraja bili dosljedni da zaustavimo eroziju državnih preduzeća, ponuda o vladi nacionalnog jedinstva ni tada nije imala smisla, a tek sada ga nema.

Računate li na podršku DNS-a za rušenje Vlade Željke Cvijanović?

Ovo je ruka koju pružamo ne samo DNS-u već i pojedincima iz vladajuće strukture...

Teško je vjerovati da će neko iz SNSD-a biti slobodni strijelac ili preletač. Takvi kadrovi su uglavnom u ovom mandatu na vašoj strani. Da li ste imali ikakve ozbiljne razgovore sa Markom Pavićem ili Petrom Đokićem?

Razgovaramo sa svima. Incijativa je javni dokument. Da li će dobiti podršku DNS-a, ne mogu da kažem, to je pitanje za njih. Da nije bilo trgovine, kupovine poslanika, mi bi danas bez problema promijenili Vladu, jer sedam poslanika iz opozicije, uz napomenu da među njima nema nikog iz PDP-a, je promijenilo stranački dres i sada ima jedan lagodniji život u vladajućim krugovima. Sa njih sedam, ova Vlada bi davno bila prošlost.

Kako je moguće da ozbiljna stranka kao SDS na liste stavi ljude koji im sutra okrenu leđa?

To govori o stanju u kojem se društvo nalazi. Pored ogromnih ekonomskih i socijalnih problema, imamo veliku krizu morala. Ljudski karakter je devastiran, sve je postalo predmet trgovine. Ima onih koji su to izdržali, ali oni koji su se prodali dokaz su devijantne politike koju je u društvo uveo Dodik.

Da bi srušili Vladu, morate naći preletače u vladajućoj koaliciji.

Radićemo na tome. Očekujem, ako ne sad, a ono što prije da ćemo imati 42 poslanika za novi početak RS. Ruka je pružena. Nas ne interesuju personalni odnosi, već nove politike. Novi koncept, nova vizija.

Šta znači kada Vukota Govedarica izjavi da SDS-u ne treba mandat od Milorada Dodika? Da li vi rušite ovu SNSD-ovu Vladu samo da bi SNSD napravio drugu Vladu?

Ne znam u kojem je kontekstu govorio Govedarica. On se nalazi u nešto težoj situaciji, kada je partija u pitanju, nego ja. Meni je Mladen Ivanić ostavio sređen sistem i dobro pozicioniranu partiju, a Govedarica je preuzeo stranku u kojoj mnogo toga bi trebalo da se riješi. Ali, ovdje su stvari jasne. Ako imate 42 ruke, nema tog Dodika koji vam neće dati mandat.

Hoćete li vi mandat?

Tu nema dileme. Spremni smo preuzeti odgovornost.

Zašto opozicija šalje signale baš prema DNS-u? Da li to radite zbog njihovog sadašnjeg parlamentarnog kapaciteta, da li mislite da su najmanje griješili ili vam se, prosto, dopada njihov program?

Ni tokom ovog razgovora, kada sam govorio o podršci, nisam pominjao nijednu partiju konkretno, već govorim o konceptima. Zdravko Krsmanović i NDP, čini mi se, više su pragmatični i govore o matematičkom zbiru. Spreman sam da razgovaram i sa DNS-om, ali i sa ljudima koji nisu politički opredijeljeni, da iz pozovemo i kažemo da više ne smiju stajati sa strane. Ne insistiramo da oni budu članovi stranke, to je potpuno sulud pristup. Ali zašto im ne dati šansu da budu ministri ili direktori, ako znaju da rade taj posao.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Imate šansu da to uradite na nivou BiIH. Gdje su vam takvi ljudi?

U obliku u kojem participiramo u vlasti dali smo šansu novim ljudima. Dr Aleksandar Zolak je relativno nov, neeksporniran, dobio je šansu da bude direktor Agencije za lijekove. Pokazao je da se može. Uspjeli smo da usvojimo pravilnik o lijekovima uz stravične pritiske farmaceutskih kompanija. Došli smo do toga da imamo uštede od skoro 60 miliona maraka godišnje. Pazite, uzimate 60 miliona farmaceuteskim kompanijima i ostavljate kao višak građanima, bolnicama...

Za to su vam trebale dvije i po godine. Ali, opet, neke stvari koje ste obećali niste ispunili, od famozne borbe protiv korupcije do promjena pravila u vezi plaćanja PDV-a.

Da se razumijemo, na nivou BiH je veoma mali broj nadležnosti i tako treba da bude. BiH je tako koncipirana da se sve važno odvija u entitetima i zato je nama prioritet Srpska.

Ali, PDV je na nivou BiH.

Kada smo se dogovorili o formiranju vlasti u Sarajevu, rekli smo da nas zanima stabilan ambijent u kojem se neće narušavati međunacionalni odnosi. I borili smo se protiv toga. Znate šta je uradio Mladen Ivanić, od izvoza oružja u Ukrajinu preko popisa i Dana Republike do priče o reviziji presude protiv Srbije. Insistirali smo na novom pravilniku o lijekovima i na prolongiranju plaćanja PDV-a. Prva stvar je završena, za drugu imamo dogovor, ali nema implementacije u Upravi za indirektno oporezivanje. A jasno je i zbog čega. Ipak UIO vode HDZ BiH i SNSD. Mi nismo u potpunosti vlast na nivou BiH. SNSD kontroliše UIO i njihov ministar finansija tamo ima odlučujuću ulogu. Ali, i dalje sam optimista da će ta inicijativa da dobije pozitvan epilog.

Koliko vas ohrabruje činjenica da se Milorad Dodik ne može kandidovati za predsjednika Srpske na narednim izborima?

Koliko god nas ohrabruje, to njega čini nervoznim.

On kad je nervozan, vrlo je opasan u političkom smislu.

On je čovjek koji je spreman da prihvati i loša rješenja ako u tome vidi politički benefit za sebe. On je beskompromisno pragmatičan a to nas mnogo košta. Opozicija na izborima 2018. ima veliku šansu i to bi trebalo da iskoristi.

Još iz INFO

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

fhuu

Dosta je i narodu vase borbe za vlast i za pozicije.Narod nece biti niciji piun i ispunjavati vase zelje.Sta ste ucinili za narod.Dali narodu nove namete.Bravo.E bas ce narod biti glup i izaci na proteste.

jfdj

Dokle god poslanici imaju enormna primanja a radnici da nemogu prezivjeti od svojih plata i jos da se cini zlo svom narodu u koaliciji sa muslimanima dotke ce narod i dalje podrzavati ovu vlast.Neka opozicija trazi smabjenje svojih prihoda i na drugi nacin da stede pare u budzetu a ne cim nema para ajmo izmisljati nove vrste poreza.Narod ce dati povjerenje onome ko se bude djelima borio za obicnog covjeka a ne kao sto su se borili za svoja primanja i pozicije.

Bl

Niste vi sposobni nikoga da vodite. U opoziciji nema politicara sposobnog. Vama je samo stalo da srusite Milu. Ne borite se vi za RS, a to narod vidi i zato nikada necete u RS doci na vlast.

Ja

@Bl tako je hoćeš vlast a kukaš da si siromašan otmi na silu

Gz

Zao mi je ali vi niste ni za opoziciju a kamo li da vodite RS. Vi niste ni svjesni svoje ne sposobnosti u ocima obicnog covjeka. A to je steta mnogo steta za RS. Bolja je jaka opozicija nego i sama vlast a vi ste brate niko i nista

MONDO REPORTAŽE