• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva oslobađajuća presuda za ratovanje u Siriji

Autor Agencije

Sud BiH oslobodio je Osmana Abdulaziza Kekića krivice za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje na području Sirije.


Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo da dokaže krivicu optuženog, javlja Birn.

"Ključno pitanje bilo je da li je optuženi bio pripadnik strane formacije u Siriji i to Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati. Samo na iskazu jednog svjedoka, koji nije potkrijepljen drugim iskazima ili materijalnim dokumentima, ne može se zasnovati osuđujuća presuda", dodao je Strika.

Prema njegovim riječima, svjedok povratnik iz Sirije nije govorio o neposrednim saznanjima, već o onome što mu je pričao optuženi. Ovo je prva oslobađajuća presuda za ratovanje na području Sirije pred Sudom BiH.

Kekić je oslobođen krivice da je 20. marta 2015. godine, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, napustio BiH u vozilu "sitroen" preko graničnog prelaza Orašje sa porodicom Senada Grabusa, otišao prvo u Tursku, a zatim neutvrđenog dana u Siriju, gdje se priključio jedinici "Anvar al Alvalaki", koja djeluje pri takozvanoj "Islamskoj državi" i gdje je ostao do oktobra 2015. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

A kad ce neka presuda? Ovo dosad su sve nagrade

MONDO REPORTAŽE