• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O Bosićevoj prijavi protiv Majkićeve 15. juna

Autor SRNA

Rasprava na osnovu prijave za kršenje kodeksa koju je protiv Dušanke Majkić podnio Mladen Bosić biće održana 15. juna, odlučila zajednička komisija za ljudska prava parlamenta BiH

 O Bosićevoj prijavi protiv Majkićeve 15. juna Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Zajednička komisija za ljudska prava parlamenta BiH danas je u Sarajevu odlučila da 15. juna bude održana rasprava na osnovu prijave za kršenje kodeksa, koju je protiv poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Dušanke Majkić podnio zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Mladen Bosić.

Dogovoreno je da se za tu sjednicu obezbijedi kompletan stenogram i tonski zapis sa sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH 10. maja, da se pozove Slaviša Raković, koji je bio učesnik televizijske emisije "Aspekt" RTRS-a, u kojoj je Majkićeva dala izjavu zbog koje je Bosić podnio prijavu, te da se obezbijedi snimak ove emisije.

Borislav Bojić (SDS), predsjedavajući Komisije za ljudska prava, u okviru koje djeluje i Komisija za kodeks parlamenta BiH, konstatovao je da je Bosićeva prijava podnesena u skladu sa procedurama i rekao da je obaveza Komisije da sazove raspravu.

Ističući da je Majkićeva odgovoran poslanik i jedna od posljednjih koja je zaslužila prijavu za povredu kodeksa, stav člana Komisije Lazara Prodanovića
(SNSD) je da problem treba riješiti bez rasprave.

"Ovo je prvi put da je jedna ovakva prijava podnesena protiv bilo koga do sada", rekao je Prodanović i izrazio bojazan da će se politička komunikacija, ako se krene putem podnošenja prijava, pretvoriti u "lov na vještice".

Prodanovićev prijedlog je bio da se prije rasprave u Komisiji pozovu Majkićeva i Bosić i da se izjasne u vezi sa spornom izjavom, odnosno da se vidi da li Bosić ostaje pri tome da se nastavi voditi postupak.

"Možda će doći do rješenja koje će značiti da postupak ne treba voditi", zaključio je Prodanović.

Član Komisije i hrvatski delegat u Domu naroda Mario Karamatić konstatovao je da je obaveza ovog radnog tijela da razmotri svaku prijavu i da se to ne može izbjeći, ali izrazio bojazan da bi ovo moglo značiti povratak u mračna vremena verbalnog delikta.

On je uvjeren da Majkićeva nije dobro razumjela izjavu koju je kasnije citirala i zbog koje je Bosić podnio prijavu protiv nje.

Prema riječima člana Komisije i hrvatskog delegata Martina Raguža, poštovanje procedura minimalno je što se može uraditi, dok je član Komisije i poslanik DF-a Maja Gasal Vražalica upozorila da mora postojati odgovornost za izrečene izjave koje ugrožavaju nečiji integritet.

Bosić je podnio prijavu protiv Majkićeve Komisiji za kodeks u parlamentu BiH za koju je nadležna Komisija za ljudska prava i izbjeglice zbog njene izjave u emisiji "Aspekt" RTRS-a.

On je naveo da je Majkićeva tada rekla da je on poslije pada Zakona o akcizama izrazio zadovoljstvo što su akcize pale i što zbog toga neće biti penzija i plata.

Komisija je danas usvojila izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2016. godinu, koji je sačinila Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Usvojen je zaključak da do sjednice Predstavničkog doma 14. juna izvještaj bude dopunjen informacijom o zaštiti podataka starih deviznih štediša.

Komisija je zaključila da izvještaj treba dostaviti tužilaštvima na razmatranje, te da je potrebno organizovati okrugli sto s ciljem nalaženja rješenja u vezi sa problemom zaštite ličnih podataka u BiH.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Stalno se nake jade tuzeka, ovaj je prava tuzibaba

MONDO REPORTAŽE