• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pritisak politike na pravosuđe jači nego ikad"

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) Milan Tegeltija izjavio je danas u Banjaluci da je pritisak politike na bh. pravosuđe danas jači nego ikada ranije.

 Milan Tegeltija VSTS pritisak na pravosuđe Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

- To se sada radi samo na drugačiji način, kroz priču o legitminim ciljevima. Tako se pokušava uspostaviti kontrola nad pravosuđem. Pravosuđe u BiH je daleko od savršenog, ali ukoliko bi se stavilo u ruke politike, dobili bismo zavisan sistem u kojem bi se gonili politički neistomišljenici – poručio je Tegeltija.

Istakao je i da ne izbjegava raspravu o pravosuđu u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali da nema namjeru davati konkretne odgovore ukoliko se budu iznosile paušalne ocjene.

Tegeltija je ustvrdio i da su se stvari „godinama gurale pod tepih“, a da je ovaj saziv VSTS odlučio da ih izvadi na površinu.

- Kada se to desilo, stekao se privid haosa u pravosuđu. Haosa nema, a otpor se stvara kod onih na koje se promjene odnose i oni će pokušati da naprave predstavu da vlada haos – naglasio je Tegeltija.

Istraživanja su pokazala da je percepcija građana o radu pravosuđa u BiH loša, a svega oko 34 odsto građana vjeruje bh. pravosuđu.

Tegeltija smatra da postoji više razloga za takvo stanje, a jedan od njih je, smatra, da su očekivanja bila velika i da nisu ispunjena, prije svega na planu krivičnog gonjenja za korupciju i organizovani kriminal.

- Taj domen je najviše medijski eksponiran i time se stvara slika da pravosuđe ne procesuira takve predmete. Nema izbjegavnja gonjenja – istakao je Tegeltija i iznio podatak da je u posljednjih pet godina, između ostalog, optuženo18 ministara u BiH, dva premijera, podignute brojne optužnice protiv najviših nosilaca zaonodavne i izvršne vlasti u BiH i drugo.

- Kada je u pitanju provjetravanje u vlastitim redovima koje sam najavljivao, od početka ove godine bilo je devet suspenzija nosilaca pravosudni funkcija, što je najviše od kada je započela reforma pravosuđa, 2003. godine. Ta reforma dala je ogromne rezultate – rekao je Tegeltija.

On je komentarisao i kolumne koje su objavljivali pojedini članovi VSTS-a, zbog čega su protiv njih pokrenuti postupci, te kazao kako je pisanje medijskih kolumni demokratski standard, sve dok „rasprava sudija u medijima ne postane politički kontraverzna“.

Tegeltija je iznio podatak da njegova naknada u VSTS-u iznosi 1.300 KM mjesečno u vidu paušala i da je to jedina naknada koju ima, dok su naknade potpredsjednika VSTS-a po 1.000 KM, a ostali su plaćeni po satu.

Predstavnici VSTS-a su danas u Banjaluci govorili o započetoj digitalnoj transformaciji i uspostavljanju novih elektronskih servisa. Oni omogućavaju svima da putem interneta pristupe podacima o ročištima, predmetima, saslušanju svjedoka, sami izračunaju visinu sudske takse i slično. Jedan od ciljeva je i da građani ubuduće elektronski podnose tužbe i da sudovi elektronski dostavljaju sudske odluke.

Indeks efektivnosti pravosuđa pokazao je da 67 odsto građana formira percpeciju na osnovu informacija iz medija, a samo deset odsto na osnovu ličnog iskustva ili neposrednog uvida.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar

Onaj ko vas tu doveo, sad traži protivusluge. Da su na konkursu, ako ga je i bilo, birani najbolji za konkretan posao - ništa od ovih problema ne bi bilo. Niti bi percepcija građana bila negativna, niti bi stanje u državi bilo ovakvo.

Бојан

Шта уопште значи притисак политике на правосуђе, сем да група нестручних и непрофесионалних битанги не ради посао за који је преплаћена?

MONDO REPORTAŽE