• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Novi Krivični zakon - pokušaj ukidanja Srpske''

Autor SRNA

Izmjena Krivičnog zakona BiH u Savjetu ministara predstavlja pokušaj prekrajanja istorije, ukidanja Srpske i njenog prikazivanja kao genocidne tvorevine, smatra Milorad Kojić

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila Republike Srpske Milorad Kojić smatra da utvrđivanje izmjena Krivičnog zakona BiH u Savjetu ministara predstavlja pokušaj prekrajanja istorije, ukidanja Srpske i njenog prikazivanja kao genocidne tvorevine.

"To je još jedan pokušaj da se ukine Republika Srpska, što je tendencija bošnjačkih političkih krugova. Srpski predstavnici u parlamentu BiH ne smiju da glasaju za ovaj prijedlog", rekao je sinoć Kojić.

On je napomenuo da su prema tim izmjenama predviđene kazne od pet do 10 godina zatvora za negiranje genocida ili zločina protiv čovječnosti, te naglasio da je to pokušaj da se "zapuše usta svima koji pravnim činjenicama i argumentima dokazuju šta se zapravo dešavalo tokom proteklog rata".

"Cilj je da verifikuju presude i montirane procese koji su doneseni i pred Haškim tribunalom i pravosudnim institucijama BiH", naveo je Kojić.

On je istakao da je ovo i pokušaj prekrajanja istorije.

"Pokušaj je da se kroz pravosnažne presude napiše istorija, a one su Srbima na teret stavljale genocid i zločin protiv čovječnosti, kao dva najteža krivična djela, Srbi se terete kao isključivi krivci, što pokazuju i statistike", rekao je Kojić.

Savjet ministara BiH utvrdio je juče Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim se definiše pojam javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Za javno podsticanje na nasilje i mržnju "usmjerenu protiv grupe ili nekog člana takve grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, pol, polno opredjeljenje, rodni identitet, invaliditet ili bilo koje druge osobine" predviđena je kazna zatvora od najmanje godinu dana.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da je Savjet ministara BiH utvrdio izmjene Krivičnog zakona BiH mimo stavova koje je dalo ovo ministarstvo.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da su u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koje je utvrdio Savjet ministara BiH, doslovno uvažene primjedbe Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Neverovatno. Sta god ovi na nivou BiH urade to je izdaja za ove iz RS. S druge strane sta god da urade ovi u RS ovim sa nivoa BiH je kriminal, korupcija, nepotizam. Nazalost za mene je to sve ista "gamad" ma u 1 gram

vetgo

@Gz U potpunosti se slazem a mislim i da se oni dogovaraju da to tako rade i bice na vlasti zauvjek "zavadi pa vladaj"

MONDO REPORTAŽE