• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarska pesma o žetvi

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević objavio je zbirku pesama, a da li je bolji političar ili pesnik procenite sami.

 Ministarska pesma o žetvi Izvor: MONDO

Smatrali su da je "surovi" menadžer, efikasni operativac, čovek koji svoj posao obavlja kvalitetno..., pišu "Večernje novosti" o ministru poljoprivrede Slobodanu Milosavljeviću (DS), uvodeći čitaoce u priču o njegovoj nedavno objavljenoj zbirci pesama.

Ministar je objavio pesama "Izvor i pritoka", i na taj način, kako sam priznaje, "odvažio se da otkrije dubine svoje duše, koje retko ko otkriva".

U pesmama, koje je, kako priča, počeo da piše još u srednjoškolskim danima i koje su starije od bilo kakvog političkog angažmana, glavni motiv je ljubav - prema voljenoj ženi, deci Konstantinu i Doroteji, otadžbini...

"Mada dugo pišem pesme, nisam imao hrabrosti da ih objavim i čuvao sam ih kao nešto lično, duboko i skriveno. Svetlost dana ipak su ugledale zahvaljujući i porodici i najbližiom prijateljima, koji su imali priliku da ih pročitaju, a "glavni krivac" za objavljivanje je, ipak, moja supruga Katarina, kojoj je posvećena većina pesama, i koja mi je ljubav od davnina....", poverava se Milosavljević.

Priznaje da nema pesničke uzore, ali da voli Lorku, Majakovskog, Šantića, Dučića, Zmaja, i, naravno, Miku Antića. Tvrdi da ministar u njemu nije uspeo da uspava pesnika...

"Premda imam znatno manje vremena, ne prestajem da pišem. Najveći deo pesama, sa izuzetkom onih posvećenih Gračanici, Dečanima i Kosovu, koje su nastale kao pesnički odgovor na aktuelna dešavanja, napisan je davnih dana", objašnjava ovaj poeta.

Kolege iz Vlade nisu se baš nadale ovakvoj kretaivnosti, tvrdi Milosavljević i dodaje.  "Kolege sa kojima sarađujem u Ministarstvu i Vladi bile su zatečene. Došli su na promociju, a nisu znali o kakvoj se vrsti književnosti radi. Neki kažu da su očekivali ovako nešto, ali, čuli su se i glasovi da sada nije vreme za poeziju, da nam otkidaju deo teritorije, da se teško živi...


"Da se nisam odvažio da objavim ove pesme, deo mene bi ostao nepoznat. O nekoj, pesničkoj budućnosti, ipak, još ne razmišljam. Posao koji smo počeli nije završen. Vizija Zorana Đinđića, o Srbiji, kao srednje razvijenoj zemlji u EU, nije ostvarena. Dok to ne ostvarimo, političar "nadvladava" pesnika", kaže Milosavljević a kakav je ministar poljoprivrede pesnik najbolje govore stihovi:

Molitva pre žetve

Kako
da zadržim,
nevidljive i preteće
oblake,
daleko
od ravnice žitne?

Kako
da odbranim
od ledenog naleta
hleborodne njive,
što uzalud neće
nikada
da rode?

Kako
da sačuvam
zlatno klasje
od gladnice
neumitne
i pustošne
nepogode?

Kako
da prepozanam
svoje srećno lice
u tvom svevidećem
pogledu na slici
zatajnoj, kaži mi
pre žetve,
moj Gospode!

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE