• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Krivični zakon RS, prihvaćena 22 amandmana

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Narodna skupština RS usvojila je danas novi Krivični zakon RS, a od ukupno oko 90 amandmana na pojedine odredbe ovog zakona koji su stigli iz opozicije, ali i stranaka vladajuće većine, usvojena su ukupno 22 amandmana.

 Krivični zakon Republike Srpske Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Vlada RS prihvatila je 15 amandmana koje je predložio Klub SNSD-a, jedan koji je predložio Klub SDS-SRS, a od ukupno 52 amandmana Kluba PDP-a usvojeno je pet amandama, od čega jedan djelimično. Od 12 amandmana neformalnog antikoruptivnog kluba (PAK), usvojen je samo jedan. Između ostalog, nije prihvaćen amandman da ne zastarjevaju krivična djela proistekla iz procesa privatizacije.

Takođe, poslanik Ilija Stevančević predložio je dva amandamana, ali nijedan nije usvojen.

- Zahvaljujem se na predloženim amandmanima ovom doajenu u NSRS. Nažalost, ne možemo ih prihvatiti, ne zato što su loše koncipirani, nego su već sadržani i apsolvirani u prijedlogu SNSD-a – kazao je ministar pravde RS Anton Kasipović obraćajući se Stevančeviću.

Ministar se zahvalio i Klubu PDP-a „na ogromnom trudu koji je uložen sa ciljem da se poboljša zakon“. Međutim, obrazlažući neprihvatanje brojnih njihovih amandama, Kasipović je kazao da su, između ostalog, već propisane kazne srazmjerne djelu, kao i da su neki njihovi amandmani sadržani u prijedlogu Kluba SNSD-a.

- Uvažena je određena argumentacija. Nisu prihvaćeni neki amandmani što ne znači da ćemo odustati od ovog, jednog od najvažnijih zakona. Doći će ovo opet na dnevni red – kazao je Perica Bundalo (PDP).

Adam Šukalo kao poslanik PAK-a istakao je da im je „krivo što predlagač nije prihvatio većinu amandmana“.

Novim Zakonom propisuje se da se kazna zatvora u trajanju do jedne godine može izuzetno izvršiti i u prostorima u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor).

Propisana su i krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti RS - napad na ustavno uređenje, ugrožavanje teritorijalne cjeline, dovođenje RS u položaj potčinjenosti ili zavisnosti, ubistvo predstavnika najviših organa RS ili njihova otmica i drugo.

Takođe, propisana su i nova krivična djela poput sprečavanje borbe protiv neprijatelja, služba u neprijateljskoj vojsci ili pomaganje neprijatelju.

U današnjem danu za glasanje, poslanici su usvojili i izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u MUP-u RS.

Osnovna plata zaposlenih u MUP-u RS u narednom periodu imaće varijabilni dio, koji se odnosi na njeno uvećanje ili umanjenje u iznosu od 10 odsto, u zavisnosti od postignutih rezultata u radu.

Usvojen je i Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju RS, te Zakon o poreskom sistemu RS, Zakon o nacionalnom parku Drina i Nacrt zakona o stranim ulaganjima.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

A zakon da se na 30 godima teske robije osudi svako ko tvrdi da se u Srebremici desio genocid? I pred svaki obrok mantranje 10 puta definicije genocida da uvidi svoju gresku koja poziva na mrznju, netrpeljivost i rusenje ustavnog poretka RS.

MONDO REPORTAŽE