• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema tajni o avionu, Brnabićeva dobrodošla

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarali su danas u Banjaluci o nizu pitanja. Dodik novinarima odgovarao i na pitanja o avionu Vlade RS i Ani Brnabić.

 Nema tajni o avionu, Brnabićeva dobrodošla Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Arhivska fotografija
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Dodik je danas izbjegao da konkretno odgovori na pitanje da li je avionom „cesna“ Vlade RS putovao u posljednjih sedam dana na Krf i u Ljubljanu, ali je podvukao da u tome „nema tajni“.

"Ništa tajno nema u tome. Avion RS služi za prevoz funkcionera RS. Sve je dostupno. O mojim putovanjima imam obavezu da informišem određene organe. Naravno da putujem avionom, ali nemam obavezu da govorim gdje putujem. U skladu sa zakonom avion koriste funkcioneri RS. Putovao sam na različita mjesta", istakao je Dodik.

On je komentarisao i izbor nove premijerke Srbije Ane Brnabić, te kazao kako joj čestita na izboru.

"Srbija i RS će nastaviti u najboljem smislu sarađivati u svakom pogledu", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara "da li će joj dozvoliti ulazak u Palatu RS“, aludirajući na njenu seksualnu orjentaciju i Dodikovu izjavu od prije nekoliko godina kako "takvi neće ulazati u institucije RS“, Dodik je rekao:

"Naravno. Zbog onoga što sam ja rekao da neće... Što tebe to toliko interesuje, predstavljaš li tu populaciju". dodao je Dodik.

UKINUTI KRIVIČNI ZAKON BIH

Dodik je nakon sastanka istakao da će RS odgovore na Upitnik Evropske komisije dostaviti jedino kroz mehanizam koordinacije, a ne Direkciji za evropske integracije.

"Treba uspostaviti tijela mehanizma kooridnacije koja će donijeti pravilnik o radu, kako bi se tačno znalo na koji način se stavljaju stvari na dnevni red i odlučuje na mehanizmu koordinacije. Tek onda RS može da uputiti odgovore mehanizmu kooridnacije, a ne direkciji jer ona ne zastupa interese RS. Nemamo povjerenja u tu direkciju. Ne želimo da nam se desi kao sa popisom, da Evropa prihvati kamuflažu, a mi izgubimo prioritete", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju institucija BiH, da je "ugrožen njihov kredibilitet“, kao i da je ugrožena Reformska agenda.

Zastoj u funkcionisanju institucija BiH, prema Dodikom mišljenju, došao je zbog inertnosti vlasti na državnom nivou, gdje je „izgubljena većina za odlučivanje“.

Dodik je ocijenio da je neprihvatljiva posljednja odluka Savjeta ministara BiH o Krivičnom zakonu BiH, zahtijevajući da se on ukine. Ponovio je i da treba ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH, i ići u novu strukturu.

"Kod nas u RS se razvija ideja, koja bi kasnije mogla da rezultira zakonom o pravosudnom sistemu, koji bi ukinuo sadašnje stanje, a uveo novo sa ustavnim ingerencijama RS, što bi značilo da ovaj sistem treba da bude promijenjen. Funkcniosanje pravosuđa u BiH nije u interesu RS", kazao je Dodik.

Istakao je i da se pokušava napraviti ambijent kako bi se na dnevvi red stavio novi zakon o Ustavnom sudu BiH, koji su dogovarale delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH, i koji podrazumijeva uklanjanje stranih sudija.

Čović stiže kod Dodika
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

"Ta ideja živi, nije stavljena sa strane i visoko kotira. Jedan je od naših prioriteta", rekao je Dodik.

Ćović je istakao da mehanizam kooridnacije treba da profunkcioniše do kraja.

On je rekao da na nivou BiH nema parlamentarne većine.

"Moraćemo se snalaziti do izbora u ovakvom jednom ambijentu", kazao je Čović.

Govoreći o Krivičnom zakonu BiH, Čović je istakao da nijedno zakonsko rješenje „neće proći kroz ruke hrvatskih predstavnika u Savjetu ministara BiH, a da do kraja nisu uvaženi stavovi iz RS“.

Govoreći o odredbi zabrane negiranja genocida u novom zakonu, on je kazao da je „puno zakonskih rješenja opterećeno stvarima kojima tamo nije mjesto“.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

X

ma najbolje podijwlit srpska srbiji herceg bosna hrvatskoj i gotovo

Goran

Fin i umjeren prema novinarima, kao i uvijek. Smiren, staložen, ne bahati se...

Zoki

@Goran To su maniri lopova,fini,kulturni,ugladjeni da covijek nikad ne povjeruje sta su.

MONDO REPORTAŽE