• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici gube vrijeme, ali ima mjesta u zatvorima

Autor mondo.ba

Šta danas piše štampa i o čemu će da se priča danas i sutra pročitajte u MONDO brifingu.

 Mondo brifing četvrtak 6. jul Izvor: Siniša Stanić/MONDO
Izvor: mondo.ba

Praznici pred sudijama, ponovo

Ustavni sud BiH razmatraće danas zahtjeve poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti tzv. Republike BiH, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti tzv. Republike BiH. Nakon što su raspravljali o 9. januaru, sudije će ponovo na dnevnom redu imati praznike, a biće veoma zanimljivo vidjeti kako će se o apelaciji izjasniti bošnjačke i strane sudije koje su presudile da je Dan Republike Srpske neustavan praznik.

Ko je šta kome rekao

Osobe zaposlene na najbolje plaćenom radnom mjestu u ovoj zemlji – poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH juče su se, po običaju, bavili trivijalnostima, međusobno se prepucavajući, nemilice trošeći pare građana ove zemlje. Nakon što je Mladen Bosić povukao prijavu protiv Dušanke Majkić nakon njenog izvinjenja (više o tome čitajte OVDJE), poslanici SNSD-a ne odustaju od teze da je neko iz SDS-a ipak rekao “Dodik je gotov, neće biti plata i penzija”. Najavljuju da bi uskoro mogli da objave ko je to rekao i tako riješe ovu misteriju koja je sedmicama najvažnije životno pitanje stanovnika BiH. Ironiju nije teško prepoznati.

Oslobađaju mjesta u zatvorima – za koga?

Velikom broju zatvorenika koji su pravosnažno osuđeni pred sudovima u Srpskoj uskoro će kazne biti smanjene za 25 odsto.

“Euroblic” piše da se ovo navodi u prednacrtu Zakona o amnestiji RS čiji je predlagač Ministarstvo pravde Srpske. U ministarstvu tvrde da će usvajanje ovog zakona biti korisno jer će zatvori biti rasterećeni, a ujedno će biti ušteđen i novac jer jedan dan osuđenika u zatvoru budžet košta više od 100 maraka.

ilustracija
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Zakon neće obuhvatiti osuđenike koji su tokom korišćenja slobodnih vikenda počinili novo krivično djelo za koje je potvrđena optužnica i one koji su u bjekstvu. Neće biti obuhvaćeni ni osuđeni zbog silovanja, zbog obljube nad nemoćnim licima, počinioci polnog nasilja nad djetetom, osuđeni zbog obljube zloupotrebom službenog položaja, zadovoljavanja polnih strasti pred drugima, navođenja na prostituciju i trgovine ljudi radi prostitucije.

Pirova pobjeda Ranke Mišić

Sindikat uprave će napustiti Savez sindikata ukoliko ne budu sprovedene reforme, najavio je Božo Marić, predsjednik Granskog sindikata uprave, nakon što je Ranka Mišić osigurala četvrti uzastopni mandat na čelu Saveza sindikata Srpske.

Prije istupanja, najavljuje Marić, a prenose „Nezavisne novine“, pokušaće da reformišu sindikat. Ukoliko dođe do izlaska, Savez sindikata RS ostao bi bez oko 9.500 članova. Marić je najavio i razgovore sa ostalim granskim sindikatima.

Sukob Vašingtona i Pjongjanga dovešće do velikog rata?

Potencijalni rat Sjeverne Koreje i SAD neminovno će se pretvoriti u veliki sukob u koji će biti uvučene i Južna Koreja, Kina i Rusija, uz mnogo žrtava i razaranja - upozorava Rodžer Bejker, analitičar vojnoobavještajne kompanije "Stratfor".

On napominje da Sjeverna Koreja žuri da razvije nuklearno naoružanje bez resursa koje imaju razvijene zemlje, što dovodi do ozbiljnih grešaka. Čak i bezopasna lansiranja mogla bi dovesti do toga da se raketa rasprsne nad Japanom.

Mogao bi otkazati sistem za navođenje i okrenuti se prema Južnoj Koreji ili bi moglo izgledati da Pjongjang cilja američke morske baze, što bi podstaklo preventivni udar SAD.

U tom slučaju, SAD bi mogle da iskoriste odbrambeni projektil "Aegis" i sruše jedan sjevernokorejski. Druga je mogućnost da ga prizemlje krstarećom raketom. Tako počinje rat.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE