• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vruće je za haos, Radojičić će odmoriti od Fejsa

Autor mondo.ba

MONDO brifing donosi pregled tema koje se ističu u naslovima, ili kriju između redova.

 Vruće je za haos, Radojičić će odmoriti od Fejsa Izvor: Mondo.ba/Željko Svitlica

VRUĆE JE ZA HAOS

Ustavni sud BiH donio je juče odluku kojom su odbijene kao neosnovane apelacije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske o 1. martu i 25. novembru

"Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti (takozvane) Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti (takozvane) Republike BiH", saopšteno je iz ovog suda.

Političari iz Srpske juče su jednoglasno osudili ovakvu odluku i primjenu dvostrukih aršina od strane US BiH koji je prethodno Dan RS, 9. januar proglasio ''neustavnim'' i proizveo političku krizu. Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, najavio je ''politički haos'' ako Ustavni sud ''ne ukine 1. mart i 25. novembar''. Međutim, pored oštrih reakcija, jutros izgleda da će politički haos ipak sačekati da prođe sezona godišnjih odmora.

RADOJIČIĆ ĆE ODMORITI OD FEJSBUKA

Političari su odgovarali na pitanje "Nezavisnih novina" o tome gdje će na odmor, pa smo saznali da će ministar saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić, možda u Grčku, Dušanka Majkić u Makarsku, a gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, na pitanje "kada će na godišnji", kaže:

''Kad nema statusa na mom Facebook profilu znači da sam na godišnjem odmoru''.

Njegov kolega iz Bijeljine, Mićo Mićić, možda i neće na odmor jer ovog ljeta udaje ćerku.

20.000 UČENIKA MANJE OD 2008. GODINE DO DANAS

Zbog smanjenja broja đaka Ministarstvo prosvjete i kulture RS provodi racionalizaciju mreža škola pa iz ekonomskih razloga zatvara škole u kojima nema dovoljno učenika. Za manje od 10 godina broj učenika u Srpskoj se smanjio za 20.000. Školske 2008/2009 godine u osnovne škole je upisano 113.320 učenika, a ove godine za 20.070 učenika manje.

OSNIVA SE NOVA STRANKA I ZOVE MEKTIĆA

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Dragan Mektić dobio je ponudu da se pridruži novoj političkoj partiji čiji predsjednik bi bio Senad Šepić, piše današnji "EuroBlic".

U toj stranci, koja bi trebalo da bude ''proevropska'' alternativa bi se navodno našlo sedam nezavisnih načelnika opština iz Federacije, kao i nezavisni poslanici u PS BiH, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović. Mektić ovu informaciju nije komentarisao.

MOŽE LI PARAVINJA BRZO NA SLOBODU?

Vrhovni sud Hrvatske prepolovio je kaznu Draganu Paravinji, otpuženom za ubistvo maloljetne Antonije Bilić. Paravinja je sada osuđen na 20 godina zatvora, a u kaznu će se uračunati šest godina provedenih u pritvoru i istražnom zatvoru pa kada odsluži polovinu kazne, osuđenik može tražiti da bude pušten. Ova presuda naišla je na osude u Hrvatskoj i regionu.

BL: NEMA VODE, ALI JE SLADOLED ISPRAVAN

U mnogim naseljima u okolini Banjaluke mještani i dalje muku muče sa vodom za piće. U Bukvaleku, Borkovićima, Milašinovićima, Rekavicama, Krčmaricama, dijelovima Česme, stanovnici ili naručuju cisterne sa vodom ili vodu imaju samo kratko tokom dana.

''Redukcije su stalno, dva dana imamo vodu, četiri nemamo. Od penzije dajemo po 80 KM mjesečno da kupimo vodu za piće. Slušamo stalno o vodovodu Crno vrelo, ali pitanje je hoćemo li ga baba i ja dočekati", kaže Boro iz Borkovića.

Istovremeno, "dole" u centru grada, inspekcija za hranu kontrolisala je 15 uzoraka sladoleda koji se prodaje na ulici, a rezultati su pokazali da su svi uzorci ispravni.

NEKI PONOSNO ODBIJAJU POMOĆ, A DRUGI...

Fočanski centar za socijalni rad provodi anketu o socijalnom stanju s ciljem da pomoć dobiju i one porodice koje nisu korisnici Centra, a kojima je ona prijeko potrebna. Naime, u Foči kažu da ima dosta ugroženih koji - najčešće zbog ponosa - ne žele da se prijave za primanje pomoći, ali i da ima i onih drugih koji zloupotrebljavaju svoj status pa dobijaju pomoć iz više izvora.

LAPOT NA INDIJSKI NAČIN

Indijski mediji objavili su da su vlasti istragom u jednoj indijskoj državi otkrile jeziv trend, prenose Nezavisne. Kako se navodi, seljaci iz okoline Filibita, rezervata za tigrove, svoje stare i iznemogle tjeraju na ivicu džungle gdje postaju plijen tigrova. Ako tigar napadne čovjeka u rezervatu, država nije dužna da plati odštetu, ali ako se napad desi van granice rezervata onda porodica dobija odštetu. Nakon sedam takvih napada za četiri mjeeca zvaničnici su posumnjali na prevaru i nakon istrage otkrili da seljani svoje starije i iznemogle tjeraju na ivicu džungle gdje ovi postanu plijen tigrova iz rezervata. Seljani su priznali i branili se ''da stari do rade dobrovoljno da pomognu porodicama''.

TEO U LOS ANĐELESU

Jedan od najboljih evropskih košarkaša i plejmejker srpske reprezentacije Miloš Teodosić od sljedeće sezone igraće u Los Anđeles Klipersima, objavili su sinoć američki mediji. Teo će u gradu anđela pokušati da dokaže svoje košarkaško znanje u najjačoj ligi na svijetu, a zanimljivo će biti i njegovoj ženi, glumici, Jelisaveti Orašanin.

LJETNA SCENA NA OBILIĆEVU

U dvorišti Banjalučkog socijalnog centra u naselju Obilićevo počela je prva Banjalučka ljetnja scena na kojoj će do 19. jula biti igrane pozorišne predstave i predstavljen edukativni program, filmske projekcije, itd. Više na ovom linku.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE