• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijena tužba protiv sudije Perića

Autor SRNA

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH odbila je disciplinsku tužbu protiv sudije Suda BiH Branka Perića.

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić rekla je za "Kliks" da je donesena konačna odluka.

Tužba protiv Perića zbog, navodno, neprimjerenih istupa u medijima odbijena je nakon što je Komisija zaključila da Kancelarija disciplinskog tužioca nije dokazala navode. Tužba protiv Perića je podnesena na osnovu pritužbe koju je disciplinskom tužiocu podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH, prenosi "Birn".

U tužbi je bilo navedeno da je Perić u tri navrata javno komentarisao postupke u koje je bio uključen, te je time prekršio kodeks ponašanja sudija.

Perić je u kolumnama komentarisao postupak protiv lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića za ometanje rada pravosuđa, te Milana Mandića i novinara Televizije "Elta" za izazivanje rasne ili nacionalne netrpeljivosti, a izjavio je da u "Sarajevu nema političke volje da se procesuiraju generali takozvane Armije BiH za ratne zločine".

On je, prema navodima tužbe, komentarisao i slučaj bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu Gorana Zubca, koji je odgovarao za nesavjestan rad u službi. Perić je u odgovoru na tužbu rekao da nikada nije komentarisao postupke nego samo posljedicu koja bi mogla uslijediti nakon okončanja tih postupka po pravosuđe BiH.

"Komentarišući sve što se navodi u optužnici, nisam nikoga branio. Temelji elementarne logike jednom se moraju postaviti u interesu pravosuđa", rekao je Perić i dodao da sve svoje kolumne piše s prijedlozima za napredak i boljitak pravosuđa, a ne s ciljem omalovažavanja kolega.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE