• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samardžić: Finansiraćemo sve koji su ostali bez posla

Slobodan Samardžić rekao je da će država Srbija učiniti sve da Srbima na Kosmetu omogući da imaju ista prava kao i ostali građani Srbije.

 Samardžić: Finansiraćemo sve koji su ostali bez posla Izvor: MONDO

On je, posle razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave i meštana Prilužja i Lapljeg Sela, izjavio da će Srbija finansirati sve koji su posle 17. februara, kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, napustili privremene kosovske institucije.

"Mi smo u ime države rekli da svi koji su radili pod upravom privremenih institucija, posle 17. februara izađu iz njih i mi smo sada dužni da ih finansiramo, što će ministarstva morati da urade", rekao je ministar.

"Postoji zaključak vlade da to rade. Na nivou vlade i na nivou ministarstava stvar je trenutno usporena, ali ćemo to morati da ubrzamo,” kazao je Samardzić.

On je o zapošljavanju mladih rekao je da će Srbija preko investicija za Kosovo i Metohiju naći način da ih uposli, kao i da će se izvršiti preraspodele unutar postojećih kapaciteta zapošljavanja kako bi što veći broj ljudi dobio zaposlenje.

Samardžić je kazao da će Srbija u saradnji sa UN i UNMIK-om nastaviti da na Kosovu i Metohiji funkcioniše na "način dobre i organizovane države".

Osvrćući se na sporazum ponuđen UNMIK-u, naglasio je da taj sporazum "ne predstavlja nikakvu teritorijalnu podelu, već znači funkcionalno razdvajanje".

"Govorio sam o funkcionalnoj podeli Srba i Albanaca koja je na delu već osam-devet godina. To što su Albanci proglasili nezavisnost to je dakle bilo bez odobrenja Srba", rekao je on.

"Srbi će morati da rade pod svojim institucijama i to je ta funkcionalna razdvojenost koja se tiče svih Srba na Kosovu i Metohiji. Nema teritorijalne podele Kosova, o tome niko nikada nije govorio niti će govoriti", istakao je Samardžić.

Ministar je ponovio da će 11. maja pored izbora za Skupštinu Srbije biti održani i izbori za lokalne organe vlasti u svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

"Kosovo je deo Srbije i parlamentarni i lokalni izbori će se obaviti i na teritoriji Kosova i Metohije. Na Kosovu oko organizovanja izbora postoje neke specificnosti i zato će u narednom periodu vlada doneti zaključak o ovim izborima", kazao je on.

Kada taj zahtev usvojimo onda ćemo poslati obaveštenje UNMIK-u i zahtev da se organizuju ti izbori, rekao je Samardzić.

Posetu Kosovu i Metohiji ministar će završiti obilaskom više srpskih sredina u opstini Novo Brdo.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE