• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Podržaćemo smjenu Savjeta ministara BiH

Autor Agencije

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da će poslanici ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržati smjenu Savjeta ministara BiH.

 "Ovaj saziv ne može dočekati kraj mandata", rekao je Dodik novinarima i izrazio uvjerenje da će Savjet ministara BiH uskoro biti razriješen.

On je podsjetio da je 17 poslanika opozicije u Predstavničkom domu potpisalo zahtjev za sazivanje hitne sjednice parlamenta na kojoj bi bio razmatran izvještaj o radu Savjeta ministara BiH u prošloj godini, koji je dobio negativno mišljenje više parlamentarnih komisija. Dodik je uvjeren da je povećanje broja zaposlenih u institucijama BiH siguran znak da je vlast na nivou BiH propala. 

"Tamo nema neke većine, osim ako se ne okupe oko nekog ličnog razloga i zbog nečega ličnog", rekao je Dodik.

On je naveo da je pukla koalicija između SBB-a i SDA, te da su HDZ i SDA u veoma lošim odnosima, za koje je uvjeren da će dodatno biti pogoršani zbog Izbornog zakona.

"Što se tiče ovih iz Saveza za promjene, oni više nikoga ne predstavljaju, osim sami sebe, i u tom pogledu vjerovatno sami čine da se još neko zaposli, ubaci i time optereti ukupna potrošnja BiH. Zajedničke institucije ne koriste nikome, osim tim ljudima", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, SNSD je ranije pokušao da zaustavi zapošljavanje, ali je ono ponovo otvoreno.

"Tamo su previsoke plate, poslanik u Predstavničkom domu ima duplo veću platu nego ja kao predsjednik Republike", naveo je Dodik, ističući da je potrošnja na nivou BiH potpuno neizdrživa, zbog čega je krajnje vrijeme da se uradi nešto po tom pitanju.

KORISNO POVEĆANJE PDV-a

Dodik je danas na Jahorini gdje je prisustvovao saboru podmlatka svoje stranke rekao da bi povećanjem PDV-a sa 17 na 20 odsto bili pokriveni tekući deficiti i obezbijeđen novac za investiranje, a BiH bi i dalje imala najnižu stopu u regionu.

"Stopa PDV-a od 17 odsto najniža je u regionu. Povećanje od jedan odsto donijelo bi Republici Srpskoj povećanje prihoda za 100 miliona KM, a naš tekući deficit se kreće oko 150 miliona na godišnjem nivou", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ozbiljne zemlje pred turističku sezonu povećavaju infrastrukturne takse, dok BiH ne uspijeva da poveća ni akcize na naftu i naftne derivate.

"Više od 40 odsto potrošnje nafte i naftnih derivata ostvaruje se eksterno – to su ljudi koji putuju kroz Republiku Srpsku i oni koji dolaze u Srpsku samo da tankuju, jer je niža cijena", naveo je Dodik u izjavi medijima.

On je objasnio da bi sa povećanim akcizama, kako je bilo predviđeno, BiH i dalje imala najniže cijene goriva u okruženju.

SRPSKA NIJE PREZADUŽENA

Dodik tvrdi da Srpska nije prezadužena i da postojeći dug ne ugrožava njeno funkcionisanje.

Rekao je da zaduženje Republike Srpske od 56 odsto Bruto domaćeg proizvoda, koje Srpska i smanjuje, govori o tome da je značajno ispod Srbije koja ima zaduženost od oko 70 odsto BDP-a, Hrvatska više od 100 odsto, Amerika 150 odsto.

Predsjednik Srpske je novinarima rekao da zaduženost ne ugrožava likvidnost Srpske, iako ima teškoća, te naveo da je Amerika, iako najveća zemlja, i najzaduženija.

"Prosječna kamatna stopa naše zaduženosti je oko 4,7 odsto, što je visoko i mi pokušavamo da to smanjimo, da dobijemo neki grejs period", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska kredite nije uzimala za potrošnju, nego za investicione objekte.

"Naravno da smo uzeli kredit od 500 miliona da izgradimo auto-put Doboj - Banjaluka", rekao je Dodik i dodao da će krediti i dalje biti uzimani za infrastrukturne objekte.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE