• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komemoracija, PDV, zatvaranje škola i aerodromI

Autor mondo.ba

Izbor najvažnijih priča iz današnje štampe i pregled najbitnijih događaja su pred vama u novom MONDO brifingu.

 mondo brifing ponedjeljak 10. jul Izvor: MONDO

Komemoracija, Saša Janković, Naser Orić…

Dan uoči komemoracije povodom 22. godišnjice stravičnog zločina u Srebrenici štampa u BiH piše o jučerašnjem ispraćaju 71 posmrtnog ostatka žrtava koje će sutra biti sahranjeni u Potočarima. Pažnja je posvećena i jučerašnjoj posjeti Saše Jankovića groblju u Potočarima. Bivši predsjednički kandidat u Srbiji odgovarajući na pitanje zašto je došao 9. a ne 11. jula, rekao je da u „Potočare treba dolaziti svaki dan, a ne samo 11. jula. Janković je položio vijenac i na spomenik stradalim Srbima iz Podrinja u Kravici. Istovremeno, „Euroblic“ objavljuje dijelove skandaloznog obraćanja ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića koji je, u govoru pred učesnicima „Marša mira“ zločine nad Srbima nazvao podvizima.

Nije četnik ubio naoružanog borca. Četnik je ubijao trinaestogodišnjake, vaše vršnake, silovao žene i majke. Četnici su nikakvi ratnici. Kakvo smo mi bili ratnici najbolje pokazuju njihove stranice na elektronskim medijima gdje upravo oni govore o našim podvizima. Svaka riječ o ratniku iz Podrinja je suvišna“, naveo je Orić kojem se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine nad Srbima na području Podrinja.

Dodik bi da poveća PDV i smjeni Savjet ministara

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče na Jahorini da će poslanici ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržati smjenu Savjeta ministara BiH.

"Ovaj saziv ne može dočekati kraj mandata", rekao je Dodik novinarima i izrazio uvjerenje da će Savjet ministara BiH uskoro biti razriješen.

On je podsjetio da je 17 poslanika opozicije u Predstavničkom domu potpisalo zahtjev za sazivanje hitne sjednice parlamenta na kojoj bi bio razmatran izvještaj o radu Savjeta ministara BiH u prošloj godini, koji je dobio negativno mišljenje više parlamentarnih komisija. Dodik je uvjeren da je povećanje broja zaposlenih u institucijama BiH siguran znak da je vlast na nivou BiH propala. 

"Tamo nema neke većine, osim ako se ne okupe oko nekog ličnog razloga i zbog nečega ličnog", rekao je Dodik.

Dodik je međutim, iznio i prijedlog za povećanje PDV-a sa 17 na 20 odsto čime je izazvao brojne reakcije, ali zasad samo na društvenim mrežama.

SDS poslao Vasića da sređuje stanje u Gradišci

Vrh Srpske demokratske stranke pokušaće da zaustavi unutarpartijsku bunu u Gradišci, ali taj posao neće obavljati predsjednik partije Vukota Govedarica, već potpredsjednik SDS-a u izbornoj jedinici dva Nemanja Vasić.

„Radi se o lokalnim postizbornim problemima“, rekao je Vasić za „Glas Srpske“ dodavši da su u Gradišci povrijeđene sujete, ali da suština sukoba nije neslaganje sa politikom SDS-a.

Jedan od nezadovoljnih u Gradišci, poslanik u parlamentu BiH Đorđo Krčmar, rekao je juče da je u SDS-u stanje takvo da ko progovori, bude isključen iz stranke. Krčmar je na strani Saše Lazića, odbornika SDS-a koga je Govedarica isključio iz stranke. Dobro obaviješteni izvori „Glasa“ tvrde da Nemanja Vasić neće uspjeti da sredi stanje u SDS-u u Gradišci.

Vlada RS zatvara 89 škola?

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević izjavio je da će Vlada Republike Srpske razmotriti da li je potrebno zatvoriti 26 centralnih osnovnih škola, 28 devetorazrednih i 35 petorazrednih područnih odjeljenja zbog toga što je u njima upisan mali broj đaka. On je “Glasu Srpske” rekao da će se pri tome voditi računa šta je najbolje za učenike, kao i da će prosvjetnim radnicima, koji su zaposleni u školama koje treba da budu ugašene, pokušati pronaći mjesto u drugim školama.

Zašto „Aerodromi“ kad Srpska ima samo jedan aerodrom?

U BiH postoje četiri aerodroma koji imaju dozvolu da obavljanje međunarodno vazdušnog saobraćaja, piše „Dnevni avaz“. List problematizuje činjenicu da je od ta četiri aerodroma u BiH samo jedan u Republici Srpskoj, ali da i pored toga postoji javno preduzeće koje se zove „Aerodromi RS“, dakle u množini.

Navodi se i da sa banjalučkog aerodroma saobraća samo jedan avion, odnosno jedna linija, ona ka Beogradu.

Putin "nokautirao" Trampa

Ruski lider Vladimir Putin politički je "nokautirao" američkog predsjednika Donalda Trampa tokom susreta u Hamburgu na samitu G20, ocjenjuje jedan broj zapadnih medija.

Nakon dvočasovnog sastanka neki mediji obrušili su se na Trampa. NJemački "Velt" tvrdi da je "profesor Putin nokautirao svog još `zelenog` protivnika".


"Los Anđeles tajms" kritikuje Trampa, navodeći da je na susretu sa Putinom pokazao "nedovoljnu istrajnost". Nekim zapadnim medijima smeta neočekivana dužina njihovog sastanka, a drugim Trampovo obraćanja Putinu, tokom kojeg je američki predsjednik rekao da mu je čast što razgovara sa ruskim liderom.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE