• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Goli otok, Fukujama i bolnica bez klime

Autor mondo.ba

U Mondo birifingu za četvrtak pročitajte jutrošnji pregled najvažnijih vijesti i priča iz medija.

 Goli otok, Fukujama i bolnica bez klime Izvor: mondo.ba

EU NAKON TRSTA: KAD ISPUNITE REFORME, MI ĆEMO OBEĆANJA

Sinoć je završen samit u Trstu na kojem se svih šest partnera sa zapadnog Balkana, kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, izjasnilo za dublju integraciju u EU.

"Sa EU strane mi smo odlučni da ostavimo otvorena vrata i da garantujemo da postoji budućnost u našoj Uniji za svakoga od njih. Čim se ispune potrebne reforme mi ćemo ispuniti obećanja sa naše strane”, poručila je na kraju samita u Trstu potpredsjednica Evropske komsije i šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

U saopštenju iz sjedišta Evropske komisije u Briselu navodi se da su se na samitu u Trstu lideri sa zapadnog Balkana dogovorili oko akcionog plana za razvoj Regionalne ekonomske oblasti što će ”stvoriti tržište od 20 miliona ljudi, privući investiciji i otvoriti nova radna mesta”.BiH je jedina zemlja koja u Trstu nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici, jer je Vlada RS iznijela uslove pod kojima će dati saglasnost za to, a Savjet ministara BiH nije pristao na njih, pa su četiri odobrena projekta BiH su privremeno suspendovana, što znači i obustavu pristupa novcu namijenjenom za njihovu realizaciju.

AGROKOR U BIH U GUBITKU 14,51 MILION KM

Tržni centar ''Konzum'' i veletrgovac ''Velpro'' filijale ''Agrokora'' u BiH imali su gubitak u prvih pet mjeseci ove godine od 14,51 milion KM, pokazao je izvještaj uprave hrvatskog koncerta ''Agrokor'' na čijem je čelu Ante Ramljak, prenosi "Glas Srpske".

Najveći dio tog gubitka odnosi se na ''Konzum'' koji je bio u minusu 11,61 milion. Iako Agrokorove filijale posluju u minusu, radnici u RS redovno dobijaju plate i naknade koje im pripadaju po zakonu, rekao je predsjednik Sindikat Konzuma, Đuro Amidžić. Konzum u BiH dovaljačima duguje 112 miliona KM.

FUKUJAMA: MOGUĆ SUKOB RUSIJE I ZAPADA NA BALKANU

Slavni profesor političke ekonomije Frensis Fukujama u ekskluzivnom intervjuu za današnji NIN tvrdi da su se ''Rusi već prebacili na ratni način razmišljanja i da misle da su u dugoročnom konfliktu sa EU i SAD. ''

Na pitanje: ''da li bi zapadni Balkan mogao postati nekakvo igralište ili poprište posrednog sukoba između dvije strane?'' , Fukujama kaže da je to svakako moguće i da zbog pomenutog razmišljanja Rusije, ''to može eskalirati u pravi sukob.''

Fukujama je optužio Rusiju da je ''ono što radi u sajber svijetu, praktično objava rata i miješanje u osnovne demokratske principe u drugim državama''.

LJEKARI NA GOLOM OTOKU VRŠILI ESKPERIMENTE NAD ZAROBLJENICIMA

Novo izdanje "Nedeljnika" donosi priču koju potpisuje pisac i akademik Dragoslav Mihailović, nekadašnji logoraš na Golom otoku. Prvi put se otkriva da su jugoslovenske vlasti mučile neke zatvorenike držeći ih danima bez sna kako bi od njih "izvukli priznanja".

Prethodno su naučnici iz Jugoslavije bili poslati u inostranstvo da u konsultacijama sa vodećim stručnjacima utvrde koliko su efikasne metode mučenja sistematskim ukidanjem sna.

NOVO VOZILO ZA JOŠ JEDNO MINISTARSTVO 

Vlada RS nastavlja sa kupovinom novih službenih automobila, a na redu je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave koje će potrošiti 64.500 KM bez PDV ili 75.465 KM sa uračunatim porezom na novi automobil. 

 Kako "EuroBlic" navodi, zanimljiv je i opis traženog vozila. Ministarstvo na čijem je čelu Lejla Rešić traži dizelaša, ekološke norme evro šest čiji je motor minimalne snage 130 kilovata ili 177 konjskih snaga, a zapremina smije da bude najviše 2.000 kubika.

Automobil mora biti crne boje sa automatskim mjenjačem.

NEMA KLIME NA PAPRIKOVCU NA TROPSKIM VRUĆINAMA

U periodu najvećih vrućina kakve se odavno ne pamte u Srpskoj, u Centralnom medicinskom bloku Univerzitetskog kliničkog centra RS ne funkcionište sistem klimatizacije, piše "EuroBlic".

Izvor: Mondo.ba/Željko Svitlica

To potvrđuje i dopis koji je direktor ove zdravstvene ustanove prije tri dana poslao načelnicima i medicinskim sestrama sedam klinika i jedne službe, gdje se vidi da radnici i zdravstveni pacijenti na klimatizaciju ne treba da računaju prije završetka cjelokupne rekonstrukcije CMB-A što je predviđeno tek sredinom godine.

ELEKTRIČNI AUTOMOBIL U PRIJEDORU

Prijedorčanin Predrag Dabić prvi je u Republici Srpskoj napravio automobil "na struju", objavila je RTRS. Ovaj automehaničar, zajedno sa kolegama s posla, u vozilo staro 35 godina ugradio je 12 akumulatora ali ima problem, kako registrovati ovo jedinstveno prevozno sredstvo.

"Auto je zadržao istu težinu kada smo izvadili motor i stavili akumulatore, sve se ponaša isto, sve performase ima kao i prije" - istakao je Dabić. Ovo vozilo ne samo da se ne čuje, već za njegovo pokretanje nije potrebno ni kvačilo. Za pokretanje vozila ne treba ključ, dovoljno je samo dodati gas. Dostiže maksimalnu brzinu od 80 kilometara na sat, a sa napunjenim baterijama može preći 80 kilometara. Ovo nije prva inovacija Predraga Dabića. Prije nekoliko godina od automobila je napravio gliser, za kojeg je vrlo brzo pronašao kupca. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE