• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSTA: Genocid nad Srbima izučavati u školama

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Osnovano novo udruženje proisteklo iz prethodnog rata - Organizacija starješina (OSTA) Vojske Republike Srpske. Imaju i prve zahtjeve.

 Organizacija starješina Vojske RS genocid u školama Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Organizacija starješina Vojske RS, koja je registrovana prije nekoliko dana i okuplja oko 18.000 starješina nekadašnje VRS, zatražila je danas da se u završne razrede osnovnih i srednjih škola u RS uvede predmet o istraživanju genocida nad Srbima.

Predsjednik ove organizacije Milovan Milutinović, bivši pukovnik Generalštaba VRS, kazao je i da "snažno pružaju podršku generalu Ratku Mladiću u borbi za istinu“. Istakao je da je i Mladić član ove organizacije, a da se u samom predsjedništvu nalaze i neki pripadnici VRS koji su u Hagu odslužili desetogodišnju kaznu.

Predugo smo ćutali

Slobodan Župljanin, potpredsjednik ove organizacije je naglasio da su predugo ćutali, te da ne žele više da trpe svakodnevne napade i poniženja. Neki od budućih ciljeva ove organizacije su njegovanje patriotizma i rodoljublja, unaprjeđenje bezbjednosnog sistema RS, podrška institucijama RS u zaštiti njene dejtonske pozicije i drugo.

"Testira se prag izdržljivosti srpskog naroda i imamo li snage da se branimo. Želimo demokratskim metodama da čuvamo RS jer su opasnosti danas jednake kao i u ratu", kazao je Župljanin.

Milutinović je ocijenio i da ove organizacije ne bi bilo da su "Boračka organizacija RS i predstavnici iz RS na bh. nivou radili svoj posao“.

"Moramo se suprostaviti onima koji danas pišu istoriju, a bili su dezerteri i pljuvali su po RS. Politička situacija u BiH je sve lošija, buja ekstremizam, bošnjačka politika nam zabranjuje proslavu Dana RS, kroje zakone kojima nam zabranjuju negiranje genocida, otimaju vojnu imovinu... Priroritetno ćemo se zalagati za jačanje patriotske svijesti, zaštitu RS, pomoć licima pred Haškim tribunalom i drugo", kazao je Milutinović.

On je posebno izdvojio potrebu da se u škole u RS uvede izučavanje genocida nad srpskim narodom.

"Već četiri godine traju razgovori u ministarstvu prosvjete RS i ne mogu se dogovoriti da se u završna razrede osnovnih i srednjih škola uvede izučavanje ove tematske cjeline", kazao je Milutinović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE