• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neko mora da odgovara zbog propasti Robnih rezervi

Autor Brankica Spasenić

Poslanici opozicije ali i neki iz vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS ponovo su danas zatražili krivičnu i moralnu odgovornost onih koji su doveli do propasti Robnih rezervi RS.

 Narodna skupština Robne rezerve Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba
Arhiva
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Nad ovim preduzećem juče je i zvanično otvoren stečaj zbog ukupnog duga od 34 miliona KM. Prije petnaestak dana u skupštini se raspravljalo o negativnom revizorskom izvještaju u poslovanju Robnih rezervi, dok je danas u toku rasprava o novom Prijedlogu zakonu o interventnim nabavkama po hitnom postupku.

Iz opozicije su zatražili da se ovaj prijedlog zakona povuče iz procedure, a najviše su na odgovornost pozivali ministra trgovine i turizma RS Predraga Gluhakovića. On je pozvao nadležne organe da procesuiraju sve odgovorne, počevši od njega.

"Ne treba niko da me proziva da li imam moralnu odgovornost u 64. godini. Ja ne bježim, ali neka i svako pogleda u svoje dvorište", istakao je ministar Gluhaković.

Opozicija je, očekivano, bila glasna.

"Ni u jednoj zemlji nije se dogodilo da robne rezerve idu u likvidaciju, ali jeste u RS", kazao je poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da je zakon loš i da omogućava zloupotrebe.

"Nije ni čudno da su Robne rezerve propale sa ovakvom Vladom RS", kazao je Stanić.

Poslanik Adam Šukalo je upitao ko je odgovoran za milionske dugove Robnih rezervi, koje imaju obaveze u iznosu od 34 miliona KM i za oko 18 miliona su veće od imovine.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a Radovan Višković je istakao da je ovaj klub još na prethodnoj sjednici zatražio od nadležnih ministarstava da se istraži sve što se dešavalo u Robnim rezervama i utvrdi odgovornost.

"Nisam srećan zbog stečaja. Robne rezerve su u problemima od postanka. Novi zakon je prelazno rješenje dok se stečajni postupak ne okonča. Znamo da te procedure mogu duže trajati. Zakon koji se sada predlaže je ono kako je Vlada RS funkcionisala tokom poplava 2014. godine", dodao je Višković.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković je u završnoj riječi poručio da Vlada RS sprema obimnu informaciju o stanju u Robnim rezervama u desetogodišnjem periodu od 2006. do 2016. godine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE