• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da liječimo djecu, notari bogataši i požari

Autor mondo.ba

Pregled najvažnijih događaja donosimo i danas u MONDO brifingu.

 Kako da liječimo djecu, notari bogataši i požari Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Burna rasprava o fondu za liječenje djece

U Banjaluci zasjeda Narodna skupština Srpske, a juče je, osim rasprave o Robnim rezervama, veliku pažnju privukao i Nacrt zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu koji je predložio predsjednik Srpske. Cilj zakona, kako je istakao Siniša Karan, jeste da omogući oboljeloj djeci iz Republike Srpske dijagnostiku i liječenje u inostranim zdravstvenim ustanovama.

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske obrazlažući ovo zakonsko rješenje naveo je da se zakon odnosi na djecu, državljane Srpske i osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja  kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, kao ni u ustanovama sa kojima FZO ima potpisan ugovor.

On je pojasnio da će upravni odbor fonda pratiti namjensko trošenje sredstava fonda, koja će biti prikupljana iz posebnog doprinosa za solidarnost od 0,25 odsto od neto plate zaposlenih u Srpskoj, posebnog doprinosa koji će uplaćivati opštine i gradovi, te donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca i ostalih sredstava. Priča o ovom zakonu još nije završena. Slijedi javna rasprava, pa razmatranje u formi prijedloga, a tokom skupštinske rasprave čulo se mnogo novih ideja pa je moguće da će se končano rješenje u znatnoj mjeri razlikovati od nacrta.

Kad porastem biću notar

Na prošloj sjednici republičkog parlamenta mnogo bure podiglo se tokom rasprave o izmjenama Zakona o notarima. Današnji “Glas Srpske” otkriva da notari iz “top-klase” dnevno zarade i do hiljadu maraka. Objavljena je i lista najvećih zarada u 2016. godini, a rekorder je notar koji je zaradio čak 361.258 maraka. Da je primanja notara potrebno dodatno regulisati slažu se i vlast i opozicija.

“Nezavisni” uskoro jači od SNSD-a

Bivši funkcioner DNS-a Budimir Balaban danas će održati konferenciju za medije na kojoj će da govori o osnivanju novog kluba odbornika u banjalučkoj gradskoj skupštini. Balaban je napustio DNS prije nekoliko dana, a očekuje se da ga sutra skupštinska većina smijeni sa pozicije predsjednika parlamenta. Mediji u Banjaluci danas pišu da će novi klub odbornika imati čak sedam članova, a problematizuje se i nevjerovatan trend odlazaka odbornika iz gotovo svih partija i prelazak u redove takozvanih nezavisnih. Trenutno u gradskoj skupštini ima čak devet nezavisnih odbornika, a ako se uzme u obzir da je SNSD najjača stranka sa 11 mandata, nije nemoguće da u narednom periodu “nezavisni” postanu jači od SNSD-a.

SDS opet o RTRS-u

Pres konferenciju danas će održati i predstavnici SDS-a, a tema je rad javnog servisa Republike Srpske. Proteklog vikenda, podsjetimo, iznijete su nove optužbe na račun RTRS-a, uslijedio je odgovor ove medijske kuće, a onda i kazna RAK-a.

Požari

Požari na crnogorskom primorju i dalje ne jenjavaju. U Hercegovini je situacija dosta bolja. Hrvatska se i dalje bori sa vatrenom stihijom. Razvoj događaja pratite i danas na Mondu.

Pupovac: Srbi isključeni iz svih vitalnih pitanja hrvatskog društva

Prenosimo i dio intervjua srpskog poslanika u hrvatskom Saboru Milorada Pupovca za zagrebački "Globus". Izjavio je da radikalne hrvatske desničarske grupacije žele apsolutno da izoluju Srbe, čak i doslovno, i to nakon što su već isključeni iz vitalnih pitanja hrvatskog društva, od jezika, škola, pa sve do razvojnih programa.

"Dobar dio Hrvatske je zapostavljen, ali su krajevi u kojima žive Srbi najzapostavljeniji. Sramotno su zapostavljeni. Neke ljude bi trebalo da bude stid kako izgleda Dvor ili pojedina područja Pakraca", rekao je Pupovac.

Izvor: MONDO


Upitan kako objašnjava to što spomen-ploča u Jasenovcu s uklesanim pozdravom "Za dom spremni" još nije uklonjena, on je rekao da je to već trebalo da bude riješeno.

"Ta ploča je sramota u Jasenovcu, kao i na svakom drugom mjestu. Hrvatska ne može tolerisati `Za dom spremni`. Ne može i ne smije ako želi dobro sebi. Ako ne želi još jednom upropastiti hrvatski državni projekat", rekao je Pupovac, koji je i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE