• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samoubistvo konja, stižu ruske pare

Autor mondo.ba

U Mondo brifingu i ovog petka donosimo pregled najinteresantnijih naslova i najvažnijih priča iz BiH, regiona i svijeta.

 Mondo brifing petak 28. jul Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba
Izvor: MONDO

Konj digao kopito na sebe

"Dnevni avaz“ donosi spektakularnu priču o istrazi o smrti konja Amira Zukića, generalnog sekretara SDA koji se dogodilo prije dva mjeseca dok je Zukić bio u pritvoru. Kako prenosi list, policija Zeničko-dobojskog kantona je Zukićevom advokatu poslala nalaz istrage iz koga može da se zaključi da je konj, vjerovali ili ne, počinio samoubistvo.

U nalazu se navodi da je životinja prije smrti primala razne lijekove, da je imala nekontrolisane pokrete i da je mogla sama sebe da povrijedi. Zukićev advokat Ahmed Žilić ostao je zatečen prije svega jer je očigledno da su povrede na konju nastale udarcem tupim predmetom u predjelu oka, što su utvrdili i veterinari i policija.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić izjavio je da nikada u literaturi nije naišao na slučaj samoubistva konja.

„Ima primjera da kućni ljubimac ugine od tuge za vlasnikom, ali i to je rijetka pojava. Tvrdnja da se konj samoubio, u ovom slučaju, meni je skoro pa domen naučne fantastike“, rekao je Fejzić.

Isplata klirinškog duga do 5. septembra

Ruska Federacija odobrila je isplatu klirinškog duga BiH u iznosu od 125,1 milion dolara, potvrđeno je ekskluzivno "Nezavisnim" u Ambasadi Ruske Federacije u Sarajevu.

Kako je rečeno, isplata je odobrena 20. jula ove godine i, prema važećim rokovima, kompletan iznos treba da bude isplaćen nadležnim institucijama u BiH najkasnije do 5. septembra ove godine.

Prema diplomatskoj noti ekskluzivno u posjedu "Nezavisnih", koju je Ministarstvo spoljnih poslova BiH uputilo Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije, izražena je zahvalnost Rusiji na završenim procedurama u pripremi za isplatu duga

"MIP BiH ima čast da potvrdi prijem note MIP-a RF 10-608N od 20. jula 2017. u vezi s ispunjavanjem svih internih pravnih procedura za stupanje na snagu sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade RF u vezi sa regulisanjem obaveza bivšeg Sovjetskog Saveza i bivše SFRJ, a koji je potpisan 21. marta u Moskvi", navedeno je u ovoj noti.

Radmanović: Spekulacije o kandidaturi

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da je situacija na političkoj sceni sve složenija jer nesposobna vlast na nivou BiH umišlja da treba da komanduje entitetima, kantonima i građanima, iako ustavna i bilo koja suština te vlasti nije takva.

Radmanović, koji je i delegat U Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, objasnio je da taj problem neće biti riješen ni u narednih godinu i po, ili do izbora. On je za "Glas Srpske" naveo da vlast na nivou BiH ne odgovara nikome i sve vrijeme smišlja šta će biti nakon izbora, a ne kako će uraditi nešto za građane koji su ih birali.

Radmanović je ocijenio da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić stalno priča o krupnim koracima ka EU, a "nismo u stanju da ispunimo ni Upitnik Evropske komisije, što je u njegovoj nadležnosti".

"To je potvrda nesposobne vlasti na nivou BiH. Savjet ministara ne vrši koordinišuću ulogu već želi da komanduje cijeloj BiH, a kada vidi da to ne može, ponaša se kao dijete koje trči prema Briselu sa pričom krivi su oni drugi", rekao je Radmanović.

On je dodao da su spekulativne informacije o tome da će biti kandidat za predsjednika Srpske, te da u SNSD-u nije bilo stavova o tome.

Zašto nema filma o Jasenovcu

Istoričar i akademik Vasilije Krestić smatra da srpska politika nije bila zainteresovana za film o koncentracionom logoru Jasenovac.

"Koji su razlozi - da li je to želja da čuvamo bratstvo i jedinstvo, da čuvamo jugoslovenstvo, da li je išla naredba `odozgo`, da li je u pitanju nezainteresovanost našeg društva? U svakom slučaju, nije dobro što je tako", ističe Krestić za Srnu.

Krestić navodi da je snimanje filma o Jasenovcu - "stvar filmadžija, koji treba da pokrenu tu temu i stave državu na ispit", ali i "primarno države, a ne Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU)".

"Mislim da postoji malo volje kod filmadžija, jer znaju da država nije zainteresovana i da je to pitanje finansijskih sredstva", ocjenjuje Krestić.

On ističe da je odavno trebalo snimiti film o Jasenovcu.

Putin: Odgovorićemo na drskost SAD

Rusija će odgovoriti na "drskost" SAD čiji je Kongres usvojio zakon o jačanju ekonomskih sankcija Rusiji, upozorio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Dodao je da još ostaje da se odredi kakav će biti ruski odgovor.



"Ponašamo se vrlo rezervisano, strpljivo, ali u određenom trenutku treba da odgovorimo jer je nemoguće neograničeno tolerisati drskost prema našoj zemlji", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji s finskim kolegom Saulijem Ninistom u gradu Savonlina u Finskoj.

Kongres SAD, u nameri da kazni Rusiju zbog njenog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, usvojio je pre dva dana ubedljivom većinom zakon koji predviđa oštrije sankcije protiv Rusije.

Putin ocenio je danas da istraga koja je u toku u SAD o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore pokazuje rastuću "anti-rusku histeriju" u SAD.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE