• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Povratak" Amerikanaca, apelacije i koride

Autor mondo.ba

U današnjem brifingu pročitajte pregleda najzanimljivijih informacija iz štampe i drugih medija.

 "Povratak" Amerikanaca, apelacije i koride Izvor: Mondo/Željko Svitlica

  Fokus američke spoljne politike uskoro će se usmjeriti na Balkan i na smirivanje stanja u BiH, piše današnji "Euroblic" nakon najava iz Vašingtona o vraćanju pažnje najveće svjetske sile na situaciju u jugoističnoj Evropi.

Osim uobičajenog ''obezbjeđivanja mira i stabilnosti'' te ''borbe protiv ruskog uticaja'' navodi se da bi značjniji angažman administracije SAD na Balkanu možda značio i ustavnu prekompoziciju BiH.

KO SE KOD LOŠEG POSLODAVCA OPEK'O...

Sa evidencije nezaposlenih u RS za pola godine izbrisana je 31 osoba koja je odbila ponuđeni posao ili se kod potencijalnog poslodavca nije pojavila na sastanku, navode iste novine.

U Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) kažu da se i to dešava.

''Razlozi odbijanja zaposlenja mogu biti lične prirode kao i nezadovoljstvo visinom plate ili vrstom poslova na koje se nezaposleni upućuju. Pomenute osobe su upućene na poslove koji odgovaraju njihovoj stručnoj spremi i kvalifikaciji", kažu u ZZZ.

S druge strane u Udruženju nezaposlenih BL objašnjavaju da su građani mnogo puta prevareni zbog čega su oprezni i kad je riječ o zasnivanju radnog odnosa. ''Neki su kod bivših poslodavaca radili mjesecima a da nisu dobili ni marku pa sada tri puta mjere a jednom sjeku kada im neko nudi posao''

DODIK: BAKIROVA RAZMAŽENA APELACIJA

Predsjednik RS, Milorad Dodik izjavio je da je međunarodni faktor "razmazio" bošnjačku elitu te da Bakir lider SDA, najavljenom apelacijom Ustavnom sudu RS pokušava da doprinese dodatnoj konfuziji u političkom životu BiH.

Izetbegović je najavio podnošenje apleacije kojom će tražiti proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u entitetskim institucijama i uvođenje ''bosanskog jezika'' u školama u RS.

''JUGOSI'' POSLIJE TURAKA NAJBROJNIJI U NJEMAČKOJ

Stanovništvo iz bivše Jugoslavije predstavlja drugu najbrojniju grupu stranaca koji žive u Njemačkoj po brojnosti, odmah nakon onih iz Turske, pokazuju statistički podaci Saveznog zavoda za statistiku Njemačke, pišu "Nezavisne".

Vrhunac doseljavanja iz bivše Jugoslavije desio se u periodu 1995 - 1996. godine da bi taj broj do 2011. opadao, nakon što je zemlja ciljanim politikama nastojala vratiti te ljude u njihove matične zemlje. Međutim, nakon od 2011. godine nakon dramatične promjene njemačke politike koja je iz demografskih razloga ponovo počela podsticati politiku doseljavanja u Njemačku, dolazi ponovo do dramatičnog rasta doseljavanja iz zemalja bivše Jugoslavije. U samo četiri godine, navodi se, broj eks Jugoslovena povećan je sa 900.000 na 1.180.000 ljudi.

VRIJEME KORIDA: ČEVLJANOVIĆI OBARAJU REKORDE, GRMEČKU OPSTRUIŠU

Na koridi u Čevljanovićima proteklog vikenda okupilo se oko 50.000 ljudi piše "Dnevni Avaz".
Korida u mjestu kod Olova je ''najveće narodno veselje u BiH'' i kao svake godine i ovaj 70. put donijela je "pjesmu, meso, plesačice i rovovsku borbu bikova".

S druge strane vlasti Unsko-sanskog kantona ponovo su uskratile dozvolu za održavanje Grmečke koride na Međeđem brdu na zahtjev Islamske zajednice BiH. Ovo nije prvi put da vlasti FBiH pokušavaju da zabrane održavanje koride koja ima tradiciju dugu 245 godina piše "Glas Srpske".

Predsjednik udruženja ''Grmečka korida'' kaže da će na istom mjestu gdje je trebalo da bude održana korida zapravo biti pomen za "sedam strijeljanih ustaša po odluci tadašnje vlasti". 

NEMA VIŠE UBIJANJA MEDVJEDA?

Lovački savez RS dobio je pušku za omamljivanje divljih životinja koju će koristiti interventni tim širom Republike Srpske. Tim će na raspolaganju imati i kavez u koji će biti smještena divljač pa se svi nadaju da više neće biti prinudnog odstrjela medvjeda koji se sve češće događa, a posljednji put u Rekavicama kod Banjaluke.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE