• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Konferencija u Sloveniji uspješna

Nikola Špirić izjavio da je dobro što je BiH učestvovala na konferenciji na Brdu kod Kranja, mada bi bilo bolje da su došli svi pozvani

 Špirić: Konferencija u Sloveniji uspješna Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da treba cijeniti dobre namjere i trud organizatora današnje konferencije "Zajednički za Evropsku uniju: Doprinos zapadnog Balkana evropskoj budućnosti" na Brdu kod Kranja premijera Slovenije i Hrvatske Boruta Pahora i Jadranke Kosorove, mada, kako je naglasio, konferencija ima puni uspjeh samo ako su svi za stolom.

"Razumijem zašto se Srbija nije odazvala sastanku i ja sam to i rekao u svom govoru, isto kao što sam naglasio i da BiH nije priznala Kosovo i da ću se u skladu s tim ponašati. Naravno, kada je govorio (premijer Kosova Hašim) Tači ja sam napustio salu", istakao je Špirić.

On je naglasio da je današnji skup bio divna prilika da učesnike sastanka zamoli za podršku liberalizaciji viznog režima BiH i regionalnim projektima koji su od interesa ne samo za BiH nego i zemlje regiona.

"Ovo je ujedno bila prilika i da se u BiH vratim sa prevodima pravnog naslijeđa EU na hrvatskom jeziku, što nam skraćuje vrijeme prevoda hiljade stranica", naglasio je Špirić dodavši da su njegove impresije pozitivne i da je dobro da je BiH danas bila na konferenciji.

Govoreći o susretu sa premijerom Hrvatske Jadrankom Kosor, koja mu je uručila prevode parvnog naslijeđa EU, Špirić je rekao da se razgovori nastavljaju i da pitanja dvije zemlje koja su otvorena treba rješavati.

"Otvorena pitanja neće niko riješiti umjesto nas. Kada se te stvari pripreme, nemam ništa protiv da imamo i zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH da vidimo šta je riješeno, a šta otvoreno. Mislim da je to formula koja koristi i BiH i Hrvatskoj", ocijenio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Špirić je rekao da je na marginama konferencije imao suret i sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, kojeg je pozvao u zvaničnu posjeti BiH.

Komentarišući stav predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić "nema šta da traži na regionalnoj konferenciji posvećenoj zapadnom Balkanu" na Brdu kod Kranja, na kojoj se, kako je rekao, Kosovo tretira kao nezavisna država, Špirić je rekao da je iznio stav BiH prema Kosovu samim izlaskom iz sale u vrijeme Tačijevog govora.

"Iznio sam stav BiH u vezi sa tim i kada bi drugi samo malo bolje preispitivali politiku bilo bi nam mnogo lakše. Nisam komentator Bosićevih izjava, žao mi je, ali, neka se svako kupa u svome brlogu dok ja imama susrete sa najbitnijim ljudima evropske i svjetske politike", naglasio je Špirić.

Špirić je naglasio da razumije da je ovo izborna godina, ali da Bosić trakvim izjavama ne treba da dovodi narod u zabludu i čini mu štetu.

"Ne mogu da razmijem izjave političara koji su se počeli baviti politikanstvom, a ne politikom. Zrela politika podrazumijeva sučeljavanje, dijalog, zajedničke procjene, a egzibicije i izleti su izvan mene. Mislio sam da je vrijeme uozbiljilo sve nas, ali na žalost imam osjećaj da gospodina Bosića nije", zaključio je Špirić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE