• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko i kako prisluškuje po Bosni?

Skoro je nemoguće da se BiH zaštiti od nezakonitog prisluškivanja koje sprovode strane obavještajne službe.

 Ko i kako prisluškuje po Bosni? Izvor: MONDO

Predsjedavajući Parlamentarne komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Mirko Okolić je, komentarišući izjavu Ante Nobila, advokata Vjekoslava Vukovića, suspendovanog pomoćnika ministra bezbjednosti BiH da su hrvatske službe prisluškivale telefone koje je Vuković koristio u svom stanu i u Kancelariji u Ministarstvu bezbjednosti,  rekao da je kontraobavještajna zaštita BiH takvog kapaciteta da se i ovakve stvari mogu dešavati.

"BiH je jedna od najotvorenijih zemalja na svijetu i skoro je nemoguće da se zaštitimo od ovakvih situacija. Ne vjerujem da je ovo prisluškivanje moglo biti provedeno bez pomoći nekog iz našeg sistema ili telekom operatera. Nažalost, kod nas se još dešava da se neke stvari rade po nacionalnoj liniji, a ne po principu subordinacije, odnosno poštovanja hijerarhije u institucijama ili hijerarhije među institucijama", rekao je Okolić za "Nezavisne novine".

Okolić je rekao da Parlamentarna komisija za nadzor nad radom OBA nije otvorila istraga o ovome, jer nije dobila pritužbu koja se odnosi na ulogu OBA u ovom slučaju.

"Koliko znam, OBA nije prisluškivala Vukovića, ali očekujem da njegov advokat pokrene ovo pitanje kako bismo mogli utvrditi ko je uključen u ove eventualne nezakonite radnje", rekao je Okolić.

Zamenik ministra bezbednosti BiH Mijo Krešić očekuje da nadležne institucije provedu istragu i utvrde odgovornost, te informaciju o tome dostave parlamentu pošto je jedan od poslanika to zatražio.

Krešić naglašava da je poražavajuća činjenica za sistem u BiH da je visoki policijski zvaničnik prisluškivan iz druge zemlje, a da na to niko nije obratio pažnju.

"Pokažu li se navodi da je bilo prisluškivanja visokog zvaničnika našeg bezbednosnog sistema koje su sprovele strane obaveštajne službe druge države, onda će to biti veliki međudržavni skandal. U vreme kada se to dešavalo niko nije želeo da obrati pažnju na ovaj aspekt, jer je većini bilo stalo da bude ocrnjen Vjekoslav Vuković", rekao je Krešić.

Vuković je uhapšen prošle godine u Rijeci pod optužbom da je nabavio eksploziv koji je trebalo da bude iskorišten za atentat na jednog pripadnika tamošnjeg kriminalnog miljea.

Pušten je da se brani sa slobode, a njegov advokat tvrdi da se među dokazima nalaze i prisluškivani razgovori.

Obavještajna služba i Agencija za istrage i zaštitu (Sipa), koje jedine u BiH mogu da prisluškuju razgovore, dio opreme su instalirale kod telekom operatera kako bi mogle da slušaju telefonske razgovore, skidaju SMS i E-mail poruke.

(Srna/MONDO)



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE