• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arnaut: Sud neće dozvoliti izručenje Srbiji

Damir Arnaut, pravni savjetnik Ejupa Ganića, uvjeren je da engleski sudovi neće dozvoliti da njegov branjenik bude izručen Srbiji.

 Arnaut: Sud neće dozvoliti izručenje Srbiji Izvor: MONDO

Arnaut je za beogradske medije rekao da će 25. marta pred londonskim sudom biti održano ročište, na kojem će Ganićeva odbrana prezentovati dokaze da je zahtjev Srbije potpuno neosnovan i tražiti njegovo odbacivanje.

"Najvjerovatnije će iduće sedmice biti zakazano ročište, na kojem će tužilaštvo, koje zastupa Srbiju u ovom postupku, imati priliku da ponudi dokaze, ukoliko ih bude imalo", rekao je Arnaut.

Arnaut je objasnio da ovaj proces ide svojim tokom i da se nada se da neće biti potrebno više od dva ročišta da se dokaže neosnovanost zahtjeva Beograda.

"Ukoliko je Srbija dostavila dokaze, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije treba da sertifikuje taj zahtjev. Ukoliko se to ne dogodi do 13. aprila, prema engleskom zakonodavstvu, Ganić će automatski biti pušten na slobodu", rekao je Arnaut.

On je podsjetio da Srbija ima rok do 13. aprila da dostavi zahtjev za ekstradiciju.

Prema njegovim riječima, postoje "različite informacije o tome da li je Srbija već dostavila zahtjev za Ganićevu ekstradiciju".

"Englesko tužilaštvo još nema informaciju da li je zahtjev dostavljen ili nije, jer se on dostavlja Houm ofisu. Tek ukoliko Home ofis odluči da ga sertifikuje, onda ga prosljeđuje dalje sudovima i tada ćemo o njemu biti zvanično upoznati", rekao je Arnaut.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da njegova zemlja neće insistirati da Ganić bude izručen Srbiji, Arnaut je rekao da "očekuje da će ovu izjavu pratiti konkretna djela".

"Ukoliko ta djela dovedu do toga da ovaj proces bude okončan do 13. aprila, vidjećemo to kao znak za moguću saradnju između BiH i Srbije. Ukoliko se proces oduži i uđemo u dug sudski postupak, šanse za saradnju između dvije zemlje biće svedene na najniži mogući nivo", rekao je Arnaut.

Ejup Ganić uhapšen je 1. marta na londonskom aerodromu "Hitrou", po zahtjevu Srbije zbog optužnice koja ga tereti za smrt najmanje 18 vojnika JNA 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Zahtjev za izručenje sudstvu Velike Britanije uptile su Srbija i BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE