• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS protiv ustavnih amandmana SBiH

Bilo koje ustavne promjene koje dotiču entitetsko glasanje neprihvatljive su za poslanike stranaka iz Republike Srpske (RS).

 RS protiv ustavnih amandmana SBiH Izvor: MONDO

Poslanici stranaka iz RS protiv su prijedloga ustavnih amandmana Stranke za BiH, koja, osim entitetskog glasanja, tretiraju i izbor Predsjedsjedništva BiH te Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Oni su istakli su da su entitetsko glasanje u dosadašnjem periodu koristili samo kad su bili u pitanju protivustavni zakonski prijedlozi.

I predstavnici SDA protiv su predloženih rješenja amandmana na Ustav BiH, uz ocjenu da su aprilski ili butmirski paket nudili bolja rješenja.

„Aprilski ili prvi butmirski paket nudili su rješenja koja su priličnija BiH i bolje implementiraju presudu Evropskog suda za ljudska prava“, istakao je Šefik DŽaferović iz SDA.

Ocijenivši da SBiH ovim prikuplja predizborne poene Rifat Dolić iz DNZ-a rekao je da ustavne amandmane ne treba predlagati prije nego što se o njima postigne politički konsenzus.

Martin Raguž iz HDZ 1990 ponovio je protivljenje ove stranke bilo kojim parcijalnim izmjenama Ustava i založio se za njegovu sveobuhvatnu reformu.

U više poslaničkih rasprava izražen je stav da je u ovom mandatu vlasti moguće usvojiti samo one ustavne amandmane kojima će se provesti presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Predstavljajući tri amandmana SBiH na Ustav BiH, koji su danas razmatrani u prvom čitanju, Beriz Belkić rekao je da se njima obezbjeđuje ravnopravnost svih građana da biraju i da budu izabrani te da se implementira presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

On je zamolio poslanike da odbace negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i vrate ga ovoj komisiji na ponovno razmatranje.

Amandmanom koji se odnosi na Predsjedništvo BiH predlaže se uvođenje četvrtog člana Predsjedništva iz reda ostalih, a drugim amandmanom predlaže se uvođenje u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH tri dodatna delegata, takođe iz reda ostalih.

Trećim amandmanom, prema obrazloženju SBiH, ukida se nefunkcionalnost uzrokovana entitetskim glasanjem u Predstavničkom domu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE