• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanski sud u četvrtak o Ganiću

Pred londonskim sudom u četvrtak će biti održano ročište na kojem će odbrana Ejupa Ganića pokušati da ospori zahtjev Srbije za njegovo izručenje

 Britanski sud u četvrtak o Ganiću Izvor: MONDO

Ekspert za izručenje u advokatskoj kompaniji "Piters i Piters" u Londonu Anand Dubej izjavio je da je teško predvidjeti konačnu odluku suda u vezi sa izručenjem Ejupa Ganića Srbiji ili BiH, ali da će britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučiti koji zahtjev ima prednost.

Dubej je rekao da će sudije u slučaju zahtjeva Srbije za ekstradiciju Ganića djelovati u skladu sa britanskim zakonima.

"Ako su Srbija i BiH Velikoj Britaniji uputile zahtjev za izručenje, britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da odluči kojim zahtjevom će se prvo pozabaviti", rekao je Dubej "Glasu Srpske".

Dubej je naglasio da britanski ministar unutrašnjih poslova može uzeti u obzir datum podnošenja zahtjeva, odnosno mjesto događanja krivičnih djela zbog kojih su zahtjevi podneseni.

"U svakom slučaju, nadležno ministarstvo može donijeti odluku na osnovu faktora za koje smatra da su po njegovom nahođenju bitni, tako da se konačna odluka ne može predvidjeti", rekao je Dubej.

On je dodao da sud treba da se pobrine da Ganić bude prisutan na sudskim ročištima tokom procesa ekstradicije.

"Ganić ima veoma malo veza sa Velikom Britanijom, gdje je boravio u posjeti. Zbog toga je tužilac uložio prigovor na njegovo puštanje uz kauciju bez dodatnih uslova. Sud je prihvatio argumente tužioca i definisao uslove koji će obezbijediti da Ganić tokom procesa ostane u Velikoj Britaniji i prisustvuje ročištima. Jedan od tih uslova je kaucija od 300.000 funti na račun suda", pojasnio je Dubej.

Pred londonskim sudom u četvrtak bi trebalo da bude održano ročište na kojem će odbrana člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića pokušati da ospori zahtjev Srbije da Ganić bude izručen ovoj zemlji. Ganićeva odbrana će navodno tražiti da zahtjev Srbije bude odbačen i da ga sudije proglase neosnovanim.

Viši sud u Londonu je 10. marta iz pritvora uz kauciju pustio Ganića, koji je uhapšen 1. marta na londonskom aerodromu "Hitrou" na osnovu zahtjeva Srbije koja ga sumnjiči za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE