• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Herceg kandidat za člana predsjedništva BiH

Aktuelni federalni ministar za životnu sredinu i turizam Nevenko Herceg trebalo bi da bude kandidat HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 Herceg kandidat za člana predsjedništva BiH Izvor: MONDO

Ovo je objavio portal "Svevijesti.ba", pozivajući se na izvore iz HDZ-a BiH.

Odluka o hercegovoj kandidaturi, navodi portal, donesena još prije mjesec kada je aktuelna predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto odbila kandidaturu za poziciju člana Predsjedništva BiH.

Portal dodaje da se sa objavljivanjem ove odluke čeka iz više razloga, a kao prvi razlog navodi da još nisu završeni razgovori o zajedničkom hrvatskom kandidatu stranaka potpisnica Kreševske deklaracije, dok je drugi pripremanje javnosti za Hercegovu kandidaturu koje je započelo dobijanjem nagrade "Večernjakov pečat", a "nastaviće se narednih dana medijskim istupima i pohvalama na račun aktuelnog federalnog ministra turizma".

Da su izgledi za zajedničkog kandidata mali bilo je jasno kada je lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao da neće pristati ni na zajedničkog nestranačkog kandidata već samo za kandidata koji će biti iz njegove stranke, a kojeg će sve ostale podržati, pišu "Svevijesti.ba".

Istovremeno, "uz Čovićev ultimatum", uslijedio je i istup jednog od lidera stranke ''Radom za boljitak'' Jerka Ivankovića koji je naveo da je on objavio kandidaturu i da neće odustati, a da ga ostale stranke podrže jer "jedino on ima izgleda da uz hrvatske dobije i bošnjačke i srpske glasove i tako pobijedi Željka Komšića, aktuelnog člana Predsjedništva BiH", ističe se u tekstu.

Portal podsjeća da su i čelnici HSP-a BiH Zvonko Jurišić i HDZ-a 1990 Božo Ljubić na nedavnom susretu u Mostaru istakli da će imati svog kandidata za Predsjedništvo BiH.

Oni su ponovili da će se zalagati za postizanje dogovora oko zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dodajući da će, u slučaju da HDZ BiH ostane pri svojoj odluci o vlastitom kandidatu, ove dvije stranke istaći jednog kandidata.

Portal navodi da će SDP BiH ponovno istaći Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, što je nedavno potvrdio predsjednik Glavnog odbora SDP-a Svetozar Pudarić, koji je rekao da nema razloga da Komšić ne bude kandidat SDP-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE