• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kanađani se u potpunosti povlače iz BiH

Kanadske oružane snage potpuno se povlače iz Bosne i Hercegovine, najavljeno je u Otavi.

 Kanađani se u potpunosti povlače iz BiH Izvor: MONDO

Kanada će povući i posljednjih šest oficira koji su u okviru operacije "Bronza" radili u sastavu NATO-a u BiH, a povodom toga će u ponedjeljak, 29. marta, u glavnom štabu u Sarajevu Kanađani prirediti
prigodnu svečanost.

Operacija "Bronza" otpočela je decembra 2004. godine i posljednja je u nizu kanadskih misija u Bosni i Hercegovini. Njen osnovni cilj je pomaganje u reformi odbrane, reintegraciji ratnih veterana u civilno
društvo i priključenju BiH programu "Partnerstvo za mir".

Štab NATO u Sarajevu takođe obavlja zadatke anti-terorističkog karaktera, pruža podršku Tribunalu za ratne zločine u Hagu u vezi sa osobama optuženim za ratne zločine i razmjenjuje obavještajne podatke.

Kanadske oružane snage aktivne su na Balkanu još od septembra 1991. godine. Brojne trupe raspoređene su u BiH od februara 1992. u sastavu Unprofor čiji je komandant glavnog štaba, a potom komandant Sektora Sarajevo tokom 1992. godine bio general Luis Mekenzi, jedan od najpoznatijih mirovnjaka u kanadskoj istoriji.

Uslijedile su mirovne operacije IFOR i SFOR u kojima su Kanađani takođe imali brojno i vidno učesće. Oni su pomagali ne samo u očuvanju mira, već i u posleratnoj društvenoj i infrastrukturnoj obnovi.

Od 1992. više od 40.000 Kanađana služilo je u Bosni i Hercegovini, a 23 pripadnika kanadskih mirovnih snaga je poginulo u BiH.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE