• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deklaracija o Srebrenici-preuranjena?

RS smatra da bi usvajanje deklaracije o Srebrenici, u Skupštini Srbije ili na bilo kojem drugom mjestu, bilo preuranjeno, izjavio je predsjednik RS.

 Deklaracija o Srebrenici-preuranjena? Izvor: MONDO

"To bi bilo preuranjeno sve dok se ne utvrdi činjenično stanje koje deklaracija treba da izrazi", rekao je Kuzmanović na konferenciji za novinare nakon sjednice Senata RS.On je naveo da Senat smatra da je potrebno da vlasti RS rade na primjeni odluke Evropskog suda za ljudska prava u pogledu ostvarivanju pasivnog biračkog prava manjina, kao i da je podržao aktivnosti vlasti u RS u pogledu popisa stanovništva.

"Podržavamo i zahtijevamo da se donese zakon na nivou BiH, a ako se to ne desi, odna će se RS izložiti naporima, finansijskim i svim drugim, da donese svoj zakon o popisu stanovništva", rekao je Kuzmanović.On je naglasio da je stav Senata jednak stavovima Narodne skupštine i Vlade RS.

"Jasno je da bismo bili srećni da se to održi na nivou BiH i vidljivo je da predstavnici iz RS u zajedničkim institucijama BiH intenzivno rade na tome da se donese zakon na nivou BiH", istakao je Kuzmanović. Senator Duško Jakšić rekao je da je popis stanovništva pitanje svih pitanja.
 "Ako to ne učinimo, onda sve drugo obezvređujemo. Bez popisa se gubi smisao da se bilo ko bavi ekonomijom", poručio je Jakšić.

Senat je, osim ova tri politička, tokom dvodnevnog zasjedanja razmatrao i ekonomsko-socijalna pitanja i pitanja iz oblasti nauke kulture i obrazovanja. Odgovarajući na pitanje novinara o zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o senatu RS, koji je prošle sedmice u formi nacrta usvojila Narodna skupština RS, Kuzmanović je naveo da su bitne tri novine.

"Prva je da izborom za predsjednika RS on postaje i član Senata kojim i predsjedava, što sada nije slučaj. Druga je da članovi Senata ne moraju biti samo iz reda srpskog naroda, kao što je sada slučaj, i treće je pitanje naknada senatorima", naveo je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, u ovoj će godini, usvoji li se zakon, biti potrošeno oko 220.000 KM, a ne 650.000 KM kako je bilo projektovano zakonom "Zabluda je da senatori samo dolaze na sjednice. Oni stalno rade, evo i danas su dobili hrpu materijala", rekao je Kuzmanović. Odgovarajući na pitanje novinara o saradnji ili nesaradnji MUP-a RS i Specijalnog tužilaštva RS u slučaju "Medicinska elektronika", Kuzmanović je naveo da nije istina da nema saradnje i da svako od njih ima svoje zadatke. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE