• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biće još hapšenja u aferi "Medicinska elektronika"!

U aferu "Medicinska elektronika" uključen je daleko veći broj ljudi pa će Specijalno tužilaštvo nastaviti sa hapšenjem, saznaju "Nezavisne".

 Biće još hapšenja u aferi "Medicinska elektronika"! Izvor: MONDO

List saznaje da je uhapšeni direktor banjalučkog preduzeća "Medicinska elektornika" Željko Katalina osumnjičen je da je vrbovao grupu od 47 malih akcionara tog preduzeća da na berzi daju nalog za prodaju svojih akcija po cijeni od 0,05 KM, po koliko ih je zatim kupio osumnjičeni Mile Radišić, banjalučki biznismen, koji je označen kao organizator kriminalne grupe.

 Katalina je malim akcionarima obećao da će im razlika do "realne" cijene od 0,5 KM po akciji biti isplaćena "na ruke" ili preko tekućih računa, što je inkriminisana vanberzanska aktivnost.

 Radišić je nakon kupovine akcija dijela malih akcionara, te Investiciono- razvojne banke, koja se odazvala na njegovu ponudu za preuzimanje i prodala 35 odsto državnih akcija RS za ukupno 183.000 KM, postao najveći akcionar "Medicinske elektronike" sa 35,5 odsto učešća.

 Osim Kataline i Radišića uhapšeni su i Dragan Cerovac i Nikica Bajić, bivši šefovi u IRB-u, koji su manipulisali cijenama akcija "Medicinske elektronike" kako bi Radišiću omogućili naknadnu kupovinu državnih akcija te firme od IRB-a po što nižoj cijeni.

Šef Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva RS Darko Ilić pojasnio je da je Radišić u januaru 2009. organizovao kriminalnu grupu kako bi po znatno nižoj cijeni kupio državni kapital u "Medicinskoj elektronici". Cijena akcije tog preduzeća koja je do aprila prošle godine iznosila 0,45 KM, prvo je kroz fingirane trgovine spuštena na 0,185 KM, a zatim na 0,05 KM, po koliko ih je u julu i avgustu 2009. kupio Radišić kroz javnu ponudu za preuzimanje.

Specijalno tužilaštvo RS je istragu usmjerilo i prema drugim malverzacijama Radišića, za kojeg je u međuvremenu utvrđeno da je preko svoje firme "Grand trade" iz Banjaluke kupio više od 30.000 kvadrata zemljišta u neposrednoj blizini "Medicinske elektronike", pišu "Nezavisne". U Tužilaštvu ističu da bi upravo taj podatak mogao otkriti stvarni motiv milionske obmane sa akcijama tog preduzeća.

 Radišić, nekadašnji direktor "Lutrije RS", suvlasnik je i banjalučke firme "Arius", ovlaštenog proizvođača fiskalnih kasa u RS, čiji je direktor Zoran Marić trebalo da naslijedi Katalinu na čelu "Medicinske elektronike". Ta kadrovska rokada po odluci Upravnog odbora "Medicinske elektronike" s početka februara ove godine, međutim, nije sprovedena i u sudskom registru, jer je preduzeće 12. februara, po rješenju Osnovnog suda, otišlo u predstečajni postupak.

Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor Goliću, Radišiću, Katalinu i Cerovcu, koji se terete za organizovani kriminal i milionsku obmanu sa akcijama tog preduzeća, dok je Bajić pušten na slobodu. Pripadnici Odjeljenja za istrage Specijalnog tužilaštva RS uhapsili su osumnjičene u utorak, 23. marta. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE