• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je 1991. raportirao Šešelju

Zaštićeni svedok VS-033 dao je veći deo iskaza u Haškom tribunalu na sednici zatvorenoj za javnost.

 Ko je 1991. raportirao Šešelju Izvor: MONDO

Suđenje Vojislavu Šešelju nastavljeno je iskazom bivšeg dobrovoljca Srpske radikalne stranke na ratištu u Hrvatskoj koji je izjavio da je 1991. vođa njegovog dobrovoljačkog odreda podnosio izveštaje Šešelju.

U delu dostupnom javnosti, svedok je izjavio da je 1991. bio u dobrovoljačkoj grupi SRS u zapadnoj Slavoniji i da je komandant te jedinice Radovan Novačić "telefonom bio u kontaktu sa Ratnim štabom SRS ili je lično davao raporte Šešelju u njegovoj kancelariji u Beogradu". Precizirao je da je Novačić sa terena u okolini sela Voćin telefonom razgovarao isključivo sa šefom Ratnog štaba SRS Ljubišom Petkovićem ili sa samim Šešeljom.

VS-033 je posvedočio i da mu je, kada se u junu 1991. u Beogradu prijavljivao u dobrovoljce, zamenik šefa Ratnog štaba SRS Zoran Rankić rekao da je "Šešelj glavni gazda i vrhovni komandant". U zapadnoj Slavoniji, po svedoku, Novačićeva grupa bila je, međutim, podređena potpukovniku JNA Jovanu Trbojeviću, zapovedniku lokalne Teritorijalne odbrane.

Svedok je kazao da je bio u prvoj grupi od 25 dobrovoljaca SRS koji su u jesen 1991. upućeni u zapadnu Slavoniju, a da ih je na to područje došlo ukupno oko 400: "Većinu nedisciplinovanih, komandant Novačić je vraćao kući i žalio se Ratnom štabu SRS što mu šalje sve i svašta...Uprkos tome, štab je nastavio da šalje svakakve ljude."

Po njegovim rečima, Novačić nije želeo da iz Beograda povede dobrovoljce koji su bili pijani ili su govorili da na ratište idu da ubijaju: "Rankić ga je nagovarao da ih povede, ali je Novačić kazao: 'Ili oni ili ja' i nije ih poveo." Dodao je da je Novačić bio "polu-Hrvat, polu-Srbin".

VS-033 izjavio je da je kao rođeni Beograđanin 1991. "iz monahrističkih uverenja" odlučio da se prijavi u dobrovoljce Srpskog četničkog pokreta, koji je opisao kao "sekciju SRS". "Tada se propagiralo da je SRS četnička stranka i ja sam mislio da je ta stranka i moharhistička, bio sam politički nepismen", kazao je svedok.

Šešelj je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. Navodi o zločinima u zapadnoj Slavoniji su, odlukom sudskog veća, isključeni iz optužnice radi skraćivanja procesa, ali je tužiocima dozvoljeno da izvode dokaze o tim zbivanjima kao primeru "obrasca ponašanja" Šešelja.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE