• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija - za Srpsku ili protiv Dodika?

Tri najjače opozicione stranke u RS potpisale sporazum za zajedničko djelovanje na opštim izborima.

 Opozicija - za Srpsku ili protiv Dodika? Izvor: MONDO

Lideri Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske radikalne stranke RS (SRS RS) Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Milanko Mihajlica potpisali su sporazum o koaliciji za opšte izbore za funkcije predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Zajednički kandidat koalicije "Zajedno za RS“ za predsjednika RS biće Ognjen Tadić iz SDS, dok bi PDP polovinom aprila trebalo da objelodani ime kandidata za člana Predsjedništva BiH. Trojica lidera naglasila su da je njihova koalicija otvorena i za ostale opozicione stranke koje žele da podrže zajedničke kandidate koji se direktno biraju na izborima.

"Ako bi bilo ko išao sa protivkandidatima, a predstavlja se kao opozicija u RS, to bi bila direktna pomoć kandidatima SNSD i vladajućoj koaliciji i smatramo da su toga svjesne i ostale opozicione stranke. Priča o 'trećem bloku' nije problematična ako se odnosi na parlamentarne izbore. U ovoj koaliciji neće biti mesta za stranke koje se zalažu za prekompoziciju RS i BiH, a to se prije svega odnosi na stranke tipa HDZ ili druge političke snage u RS i BiH koje RS smatraju kao strano tijelo", izjavio je predsjednik SDS Mladen Bosić, koji je ubijeđen da će ova koalicija "dovesti do promjena u RS i da će saradnja biti nastavljena i poslije izbora formiranjem skupštinske većine i nove Vlade RS“.

Predsjednik PDP Mladen Ivanić rekao je da ovaj sporazum obavezuje koaliciju da će zajednički raditi na nekoliko krupnih političkih i ekonomskih pitanja, poput povećanja zaposlenosti, podrške poljoprivredi, reformi penzionog i zdravstvenog sistema u RS...

"U sporazumu ne stoji da ga potpisuju SDS, PDP i radikali, nego 'partije potpisnice', što ostavlja ravnopravan prostor ostalima da se pridruže i budu potpuno ravnopravni unutar koalicije. To je bitno jer bismo zajedno bili zaista prava alternativa vladajućoj strukturi",  ocijenio je Ivanić.

Lider SRS RS Milanko Mihajlica rekao je da je namjera potpisnika sporazuma da nakon oktobarskih izbora obezbijede dovoljan broj poslanika za formiranje parlamentarne većine, Vlade RS i j ministara BiH.

"Ovim sporazumom se obavezujemo da ćemo intenzivirati naše opozicione parlamentarne aktivnosti i da ćemo zajedno raditi bez obzira na to da li ćemo poslije izbora imati parlamentarnu većinu za sastav Vlade ili ne. Dakle, mi ćemo biti zajedno poslije opštih izbora bilo u vlasti bilo u opoziciji",  rekao je Mihajlica. 

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE