• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruez svjedoči na suđenju Tolimiru

Francuski istražioc Žan-Rene Ruez započeo svjedočenje pred sudijama Haškog tribunala na suđenju bivšem beneralu VRS Zdravku Tolimiru

 Ruez svjedoči na suđenju Tolimiru Izvor: MONDO

Na suđenju nekadašnjem pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) generalu Zdravku Tolimiru u ponedjeljak je započelo svjedočenje francuskog istražioca Žana-Renea Rueza, koji je bio prvi istražitelj tužilaštva Haškog tribunala o masovnim ubistvima u Srebrenici - javlja dopisnik Srne.

Ruez se pred tribunalom pojavljuje sedmi put kao svjedok i on će i pred sudskim vijećem koje sudi Tolimiru opisati kako je, koristeći se izjavama preživjelih i snimcima iz vazduha, otkrio lokacije na kojima je srebrenički muslimani bili zatočeni, pogubljeni i pokopani.

Pred sudijama su, između ostalog, analizirani snimci Zorana Petrovića-Piroćanca koji su načinjeni 13. jula 1995. godine, a kasnije emitovatni na beogradskoj Televiziji Studio B.

Ruez je potvrdio da su postojale dvije verzije snimaka, od kojih je jedna potpunija, dok su iz druge verzije isječeni "kadrovi kompromitujući za VRS".

Tolimir je prigovorio što se uz svjedokov iskaz prikazuje "jednostrana selekcija snimaka, a ne i snimci borbi sa naoružanim pripadnicima kolone".

General Tolimir optužen je za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u ljeto 1995. godine. U tom periodu on je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove u Glavnom štabu VRS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE