• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Shefer: NATO ostaje otvoren za prijem Srbije

NATO će "pružiti ruku Srbiji" na putu ka evroatlantskim integracijama, kaže generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer.

 Shefer: NATO ostaje otvoren za prijem Srbije Izvor: MONDO

On je, uoči početka samita Severnoatlantske alijanse u Bukureštu, rekao da je važno da Srbija izabere put evroatlantskih integracija, u čemu će joj NATO "pružiti ruku".

"Mislim da je od velike važnosti - uprkos postojećoj temeljnoj razlici u mišljenjima u vezi sa Kosovom - da Srbija izabere sebi put evroatlanskih integracija. O tome će odlučiti narod Srbije, a NATO će mu pružiti ruku. Srbija je članica Partnerstva za mir, i mislim da je to veoma važno", rekao je Shefer u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Shefer je najavio da će se na dnevnom redu samita u Bukureštu naći i Srbija i da NATO ostaje otvoren za njen budući prijem u članstvo.

Samit NATO posvetiće pažnju i Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, rekao je generalni sekretar Alijanse.

Generalni sekretar NATO-a nije mogao da potvrdi da će Hrvatska, Albanija i Makedonija na samitu dobiti poziv za članstvo u NATO-u, kao što je bilo najavljivano.

"Nadam se i da će sa samita u Bukureštu biti upućeno što je moguće više poziva za članstvo, ali je prerano da izvlačimo konačne zaključke", istakao je Shefer.

On je objasnio da postoji pitanje ustavnog imena u vezi sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, kako se ta zemlja zvanično zove, ali da to nije pitanje o kojem se razgovara u okviru NATO-a.

"Iskreno se nadam da će tokom samita u Bukureštu biti nađeno rešenje za to pitanje, jer mi je važno da uputimo što veći broj poziva za članstvo. Za region zapadnog Balkana je izuzetno važno da pokažemo primer uspešnih evroatlanskih integracija na samitu u Bukureštu. Mislim da su evroatlanske integracije jedini trajni recept za stabilnost tog regiona", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Shefer je izjavio i da ga ne brine protivljenje Rusije približavanju Alijanse Ukrajini i Gruziji, jer vidi Rusiju pre svega kao partnera.

On pojam "angažovanja" vidi kao ključni pojam budućih odnosa NATO-a sa Moskvom, jer jedni bez drugih, kako je rekao Shefer, svakako ne mogu.

"Vodimo razgovore o tzv. akcionom planu za članstvo koji se svodi na izgradnju bližih veza između Ukrajine i Gruzije i NATO-a. Ne znam kako će se ti razgovori završiti u Bukureštu. To su politički razgovori, što nije ništa novo za NATO, i nije ništa dramatično", rekao je Shefer.

Prema njegovim rečima, 26 demokratskih zemalja ima svoje argumente za i protiv približavanja tim zemljama, ali vrata NATO-a su "bila, jesu i biće otvorena".

"Zaključak tekućih razgovora sigurno neće biti da su vrata NATO zaključana za Ukrajinu i Gruziju. NATO sporazum vrlo jasno govori da su dobrodošle evropske demokratske zemlje koje ispunjavaju kriterijume za prijem", rekao je Shefer za BBC.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE