• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kušner i Rupel: Besplatne EU vize za Srbe

Dimitrij Rupel i Bernar Kušner su u otvorenom pismu o zapadnom Balkanu predložili da se narodu Srbije omoguće besplatne vize za ulazak u države EU.

 Kušner i Rupel: Besplatne EU vize za Srbe Izvor: MONDO

Ministri spoljnih poslova Slovenije i Francuske, Dimitrij Rupel i Bernar Kušner su u otvorenom pismu o zapadnom Balkanu ocenili Srbiju, kao i Kosovo, posebnim slučajem.

Ministri spoljnih poslova sadašnje i buduće predsedavajuće EU, Slovenije i Francuske, istakli su da "želimo, kao što je bilo predloženo na Brdu kod Kranja, da srpskom narodu iskažemo podršku i predložimo da EU državljanima Srbije omogući besplatne vize za posete državama članicama".

U zajedničkom pismu, objavljenom na internet stranici slovenačkog ministarstva, dva ministra u nastavku kažu da će "bez obzira na to istrajati na tome da Srbi ispune svoje obećanje i izbegavaju huškačke reči ili akte, koji bi mogli da ugroze bezbednost u regionu".

"Poštujemo stavove naših srpskih prijatelja, ali uprkos tome Srbija mora jednako kao i sve države, koje nastoje da postanu članice EU, da se uključuje u regionalnu saradnju", piše, pored ostalog, u pismu i ističe se da je "nemoguće nastojati ući u članstvo u EU a istovremeno odbacivati saradnju sa njenim misijama, koje su organizovane naročito za kosovske Srbe".

"Srbija ne bi smela da dozvoli da kosovsko pitanje utiče na njene odnose sa inostranstvom", rekli su slovenački i francuski ministar, koji su dodali da Srbija "nesumnjivo mora da ispuni svoje međunarodne i moralne obaveze pre nego što postane član evropske porodice" odnosno potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, "koji čeka na potpisivanje".

Slovenija i Francuska su uverene da "inovativnim pristupima treba podstaći srpske proevropske snage i pritom odlučno zagovarati temeljne vrednosti EU".

Ministri su još upozorili da uprkos činjenici što je pažnja u poslednje vreme opravdano više usmerena na Srbiju i Kosovo, ne bi smeli da zaborave i na druge delove regiona.

Prema njihovom mišljenju, Crnoj Gori i Albaniji treba priznati napredak, a BiH će moći da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ako sprovede reformu policije.

U pogledu spora Grčke i Makedonije o imenu, Rupel i Kušner su izrazili nadu da će biti usvojeno obostrano prihvatljivo rešenje, koje će Makedoniji omogućiti članstvo u NATO.

Portugalski ministar inostranih poslova Luiš Amado ocenio je danas da je Srbija bila "diskriminisana" od strane Evropske unije u odnosu na druge zemlje u regionu i založio se za "brzo" potpisivanje sporazuma o pridruživanju Uniji.

"Moje je mišljenje da je Srbija bila diskriminisana tokom celog ovog procesa. Treba uzeti u obzir drugačiji tretman koje su druge zemlje u regionu imale u prošlosti", rekao je Amado posle sastanka sa svojim srpskim kolegom Vukom Jeremićem u Lisabonu.

"Mi nećemo imati stabilan region Balkana unutar Evropske unije ako nema Srbije kao sidra tog regiona," rekao Amado na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Jeremićem i dodao da Evropska unija treba "brzo da krene ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom".

Portugalija nije priznala nezavisnost Kosova, kao što je uradilo 18 od 27 članica EU.

"Vlada će doneti odluku u odgovarajućem trenutku" rekao je portugalski diplomata govoreći o mogućem priznanju.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE