• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o platama u skraćenu, a ne hitnu proceduru

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH bude razmatran po skraćenom, a ne po hitnom postupku, kako je tražio Savjet ministara.

Predloženim zakonom precizira se da pravo na poseban dodatak (policijski dodatak), osim policijskih službenika, zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu imaju i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Predstavnički dom je u drugom čitanju raspravljao o Prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru kojim se reguliše nadzor Parlamentarne skupštine BiH nad radom svih budžetskih i vanbudžetskih institucija BiH, organa uprava i institucija sa javnim ovlaštenjima.

Rasprava o ovom zakonu protekla je u disonantnim tonovima.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić smatra da je ovo jedan od najproblematičnijih zakona koji je ušao u parlamentarnu proceduru i da bi najmanja šteta bila ako on ne bude usvojen.

"Zašto je Predsjedništvo BiH izuzeto od nadzora? Pa samo nabavka zavjesa je sporna, a kamoli ostale nabavke u ovoj instituciji izvršne vlasti", navela je Majkićeva.

I Lazar Prodanović iz SNSD-a smatra da je rasprava o ovom prijedlogu gubljenje vremena, jer taj zakon nema većinsku podršku, a ne treba dozvoliti ni derogiranje Poslovnika o radu.

Poslanik Momčilo Novaković iz NDP-a založio se da se brišu nepotrebni članovi ovog zakona, koji su već sadržani u Poslovniku.

"Nećemo podržati ovaj zakon, on se mora mnogo kvalitetnije pripremiti", poručio je Prodanović.

Poslanik SBB-a BiH Damir Arnaut založio se da budu usvojeni amandmani koji nisu dobili podršku Ustavnopravne komisije ovog doma, a koji se odnose na to da nije moguće vršiti nadzor nad OHR-om, kao i na određene sankcije koje podrazumijeva ovaj zakon.

Razmotren je i Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH čiji je predlagač predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević, kojim se onemogućava ublažavanje kazne zatvora novčanom kaznom za krivična djela terorizma i učešća na stranim ratištima.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović najavio je da će podržati prijedlog ovog zakona, a drugih diskutanata nije bilo.

Rasprava je obavljena i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Borislav Bojić.

Poslanik Novaković rekao je da neće podržati nikave izmjene nijednog zakona o platama u institucijama BiH dok Savjet ministara ne iznese svoj prijedlog.

Salko Sokolović, poslanik Nezavisnog bloka, najavio je da će glasati za ovaj zakon, te pozvao i ostale poslanike da to učine. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE