• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dulić: Podrška bržoj integraciji Srbije u EU

Oliver Dulić rekao je da u EU preovladava mišljenje da Srbija treba da ubrza proces evropskih integracija, kao ključna zemlja u regionu.

 Dulić: Podrška bržoj integraciji Srbije u EU Izvor: MONDO

Nakon razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom u Briselu, predsednik Skupštine Srbije je u telefonskom razgovoru za Betu rekao da je svrha njegove posete Briselu da se vidi koliko Srbija može da ubrza integracije.

Dulić je rekao da je prioritet srpske delegacije u razgovorima bila mogućnost potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridurživanju (SSP) i liberalizacija viznog režima, ali da nije bilo reči o datumima.

"Danas nismo razgovarali o datumima. Nama je mnogo važnije da vidimo do koje mere smo mi u stanju da generalno ubrzamo evropske integracije da bi se ostvario ambiciozan plan da Srbija postane kandidat do kraja ove i početka sledeće godine i da u narednih nekoliko godina postane članica EU", rekao je Dulić.

On je naglasio da u ovom trenutku Srbija mora mnogo više da radi na postizanju svih neophodnih uslova da bi se potpisao Sporazum o stabilizaicji i priduživanju, ali da se "što se tiče Solane i svih evrpskih institucija" ima "aposlutnu podršku zato".

Prema njegovim rečima, Solana je rekao da je problem u holandskom parlamentu, odnosno "u onim institucijama koje očekuju da saradnja (s Haškim tribunalom) bude konkretizivana hapšenjem" ratnog lidera bosanskih srba Ratka Mladića.

Dulić je preneo da Srbija čini sve što je u njenoj moći na ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu, ali je ocenio da proces evropskih integracija ne sme da stane zbog jednog "personalnog ili tehničkog uslova.

On je rekao da evropskim sagovornicima preneo i da velika većina građana okrenuta evroskim integracijama i da ih podržava, ali i da želi da vidi i konkretne koristi od toga, najviše u smislu poboljšanja životnog standarda.

Prema njegovim rečima, Solana je rekao da je za EU važno da uveri srpske građane da je budućnost Srbije u EU, da je Srbija najvažnija zemlja u regionu i da na neki način definiše dinamiku pridruživanja rreagiona.

Sagovornicima u Briselu bilo je važno i da čuju pozitivne signale iz Srbije u smislu namere da se proces evropske integraicje što više ubrza, rekao je Dulić.

"U Briselu vlada veliko interesovanje za stavove koji stižu iz Srbije i u Briselu se prosto na svakom koraku oseća podrška ubrzanju procesa evropskih integracija. Oni zaista smatraju da taj proces ne može biti završen dok Srbija ne stane snažno na toj put", rekao je Dulić.

U pogledu Kosova, Dulić je preneo stavove Srbije i naglasio da proces integracije Srbije u EU ne može da se povezuje sa pitanjem priznavanja nezavisnosti Kosova od članica EU.

Solana je naglasio da je EU veoma važno da se na Kosovu, Srbiji i regionu očuvaju stabilnost i mir, a ljudima omogući da žive bolje.

Dulić je ocenio da treba ubuduće razgovarati sa Unijom kako bi se omogućilo da i Srbi i Albanci na Kosovu žive u miru i prosperitetu.

On je naglasio da je dijalog put za rešavanje problema a ne izbegavanje razgovora.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE