• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fratini: Ukinuti vize građanima BiH

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini izjavio je da BiH treba da dobije viznu liberalizaciju jer je to je interes BiH, ali i EU.

 Fratini: Ukinuti vize građanima BiH Izvor: MONDO

Ukidanjem viza EU bi poslala poruku da je BiH dio Evrope, izjavio je Franko Fratini nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem u Sarajevu.

Fratini je izrazio nadu da će do kraja maja Evropska komisija dati pozitivno mišljenje za donošenje odluke o liberalizaciji viznog režima BiH.

"Nadam se da će se to ozvaničiti na sastanku ministara inostranih poslova EU o zapadnom Balkanu, koji će biti održan 2. juna u Sarajevu. BiH je ostvarila rezultate prema kojima može dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije, i potrebno je što je prije moguće riješiti pitanje vizne liberalizacije", istakao je on.

Fratini je na konferenciji za novinare izrazio punu podršku Italije ulasku BiH u EU i NATO.

Naglasio se je da ova zemlja ima pozitivan stav o pristupanju BiH Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP) , rekavši da takve političke odluke treba donijeti, i da će one biti adut više za podršku Italije evroatlantskim integracijama BiH.

Prema njegovim riječima, Italija i BiH u narednom periodu će raditi na sklapanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti investicija, što će, kako je naveo, dati veliki podstrek italijanskim investitorima.

Alkalaj je istakao da je na sastanku bilo riječi i o povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene BiH i Italije koja je u 2009. godini zabilježila pad, i iznosila 600 miliona evra, ali i o saradnji u energestkom sektoru i oblasti infrastrukture, naročito izgradnji autoputa na "Koridoru Pet-ce".

Ministri inostranih poslova BiH i Italije Sven Alkalaj i Franko Fratini potpisali su u ponedjeljak u Sarajevu i Protokol o saradnji između dva ministarstva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE