• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potraga za opasnim strancem

Bezbjednosne strukture u BiH rade ne pronalaženju jedne osobe za koju se smatra da je prijetnja za nacionalnu bezbjednost.

 Potraga za opasnim strancem Izvor: MONDO

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić rekao je da inspektori za strance preduzimaju sve neophodne mjere i prikupljaju dodatne informacije da bi se lociralo jednu osoba koje je prijetnja javnom poretku i nacionalnoj bezbjednosti BiH.

"To lice biće smješteno pod nadzor u Imigracioni centar radi daljeg preduzimanja zakonskih mjera'', rekao je Mektić "Glasu Srpske".

Služba za poslove sa strancima prošle godine preduzela je represivne mjere prema 1.062 strana državljanina koji su zloupotrijebili boravak u BiH. Donesena su 474 rješenja o protjerivanju stranaca iz BiH, 530 rješenja o otkazu bezviznog ili privremenog boravka, 36 rješenja o otkazu stalnog boravka, a 22 stranca su prisilno udaljena iz BiH.

"Služba je za dvije osobe prošle godine izrekla mjeru protjerivanja, jer su okarakterisane kao prijetnja javnom poretku i nacionalnoj bezbjednosti BiH", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, Služba se do sada bavila sa 11 lica koja su prijetnja javnom poretku i nacionalnoj bezbjednosti BiH, od kojih je Sud BiH presudom vratio državljanstvo BiH za dva lica, čime je prestala nadležnost Službe i oni su pušteni iz Imigracionog centra. Ova lica su državljani Alžira, Iraka, Tunisa, Sirije, Maroka i Bahreina.

"Od njih 11, petoro je udaljeno iz BiH, a četvoro je smješteno pod nadzor u Imigracioni centar. Jedno lice, koje je okarakterisano kao prijetnja javnom poretku i nacionalnoj bezbjednosti BiH, nalazi se na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu Zenica i to lice će poslije izdržane kazne biti predmet rada Službe", naveo je Mektić.

Mjere protjerivanja stranim državljanima najviše su izricane zbog toga što su prekršili propise o prelasku granice BiH, kao i onima koji su prihvaćeni na osnovu Sporazuma o readmisiji i osobama pravosnažno osuđenim za krivična djela.

Mektić je dodao da Služba nema podatke o tome kojem broju stranih državljana je dodijeljeno državljanstvo BiH u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE